Hiánypótló megoldások

Mind a generációváltáshoz, mind pedig a hazai, illetve nemzetközi terjeszkedéshez kínál új megoldást KKVPRO üzletágával a Hiventures. Kiknek érdemes jelentkezniük, és milyen feltételekkel juthatnak tőkéhez, erről kérdeztük Katona Bence vezérigazgatót és Mikesy Álmos vezérigazgató-helyettest.

Közel három éve működik a Hiventures, amelynek legfontosabb célja, hogy hozzájáruljon egy fenntartható és értékteremtő startup ökoszisztéma kialakításához. Miért léptek piacra most új üzletággal, a hagyományos kkv-k szegmensét megcélozva?

K. B.: A startup befektetési programot is azért indítottuk el, mert egy nagyon komoly piaci igényt, illetve hiányosságot láttunk a korábbi elemzések alapján. Az elmúlt három évben startupokat finanszíroztunk, és azt tapasztaltuk, hogy nagyon komoly igény mutatkozik a hagyományos kkv-k körében is a tőkeági finanszírozásra. Az új üzletágunk indítását hosszas piacelemzés és a hároméves működésünkből fakadó tapasztalások előzték meg, amelyekből azt szűrtük le, hogy az egyik legnagyobb kihívás a hazai kis- és középvállalkozások életében a generációváltáshoz kapcsolódik. A rendszerváltás környékén indult cégek esetében ugyanis egyre inkább jellemző, hogy kiöregedőben van az alapító generáció. Ezeknél a cégeknél, ha nincs megfelelő utód, vagy az alapító által kiszemelt utód nem akarja tovább vinni a céget, amelyre egyébként lenne vevő, akkor ennek finanszírozására nincs kompatibilis megoldás tőkeágon, a hitel és a saját erő pedig jellemzően nem elegendő. Fontos tehát, hogy tőkebefektetési lehetőség is rendelkezésére álljon a potenciális vevőnek. A másik fontos mozgatórugó a hazai és nemzetközi terjeszkedés, amelyre megnéztük, milyen hatékony és bevált módszerek léteznek. Ilyen lehet például a hazai vagy külföldi versenytársak felvásárlása. Erre jó példákat találtunk Lengyelországban, az ottani fejlesztési alapnál, de mi magunk is azt tapasztaltuk a startup területen, hogy ez hatékony és gyors eszköze lehet a cégek növekedésének…

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

 

Hirdetés átugrása →