Összefogják a családi vállalkozásokat

Saját példájukra támaszkodva, és a társadalom iránt érzett felelősségük alapján a Szabadics Zrt tulajdonosai úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt, amely segíteni tud az utódlás területén érintett családi vállalkozásoknak. Céljuk hogy integrátori szerepben összefogják azokat a cégeket, ahol megvan már az utódlási tapasztalat, és fórumot teremtsenek az érintetteknek.

Immár 30 éve alapította Szabadics József az egyéni vállalkozását. A Szabadics Zrt. mára az ország egyik legjelentősebb magyar tulajdonú építőipari vállalkozásává vált. Ennek a sikeres növekedésnek az egyik fontos eleme, hogy időben tudták meghozni azokat a döntéseket, melyek a vezetési funkciók átadásához kapcsolódtak. Az ezredforduló táján felismerték, hogy jelentősen változtatniuk kell a vállalatirányítási struktúrán, mert különben a legnagyobb piaci szereplők – többnyire külföldi tulajdonú multi cégek – szép lassan kiszorítják őket a piacról. Ennek érdekében kidolgoztak egy növekedési stratégiát, melynek lényeges elemei voltak az utódlási kérdések. Ettől az időtől kedve a cégcsoportban két sikerrel megvalósított utódlási és generációváltási folyamat zajlott le.

Az ezredforduló és 2006 között az egyik fiú, Zoltán folyamatosan átvette az operatív vezetést az alapítótól. Majd 2010-től egy multi tapasztalattal rendelkező vezető érkezett a vezérigazgatói posztra. Feladata egyértelműen a piaci részesedés növelését elősegítő vállalati szervezet kiépítése volt, Ennek elemei az új vállalatirányítási és kontrolling rendszer és a megfogalmazott és számon kérhető stratégia. A társaság éves árbevétele a korábbi 2-3 milliárd forintos szintről mára 5-7 milliárdra emelkedett, és a Szabadics Zrt. az ország egyik jelentős magyar tulajdonú szereplője lett...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin decemberi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →