Szépen jönnek vissza a magyar alapok

Bár a koronavírus-válság közel sem lejátszott meccs, a tőzsdék az elmúlt két hétben elkezdtek megnyugodni, ennek pedig jótékony hatása volt a magyar befektetési alapok teljesítményére is. Néhány alap már több mint 30%-os emelkedést teljesített a március 18-ai, idei mélyponthoz képest és egyre kevesebb alap van, amely igen komoly, 20% feletti mínuszt mutat az év eleje óta.

Még nem tudni, hogy a megnyugvás csak átmeneti lesz-e a tőzsdéken vagy egy tartósabb rali vette kezdetét, az viszont biztos, hogy az idei mélypontnak számító, március 18. óta számos vezető index pattant vissza a világon, így az év eleje óta „már csak”

  • Dow Jones 21,44%-os mínuszban,
  • a DAX 22,23%-os mínuszban,
  • a BUX pedig 28,7%-os mínuszban állt április 6-ai tőzsdezárásig.

Bár az év elejéhez képest még mindig komoly leértékelődést mutatnak  a tőzsdék és sok magyar befektetési alap is, számos portfóliómenedzser tudta előnyére fordítani a visszapattanást. A BAMOSZ-on elérhető legfrissebb, múlt pénteki adatok szerint már „csak” 133 hazai alap-sorozat áll 20% fölötti mínuszban, ami a piac 20%-a, két hete ez az arányszám még 26,5% volt.

A legnagyobb mínuszt elszenvedő alapok is többnyire mérsékelni tudták veszteségeiket a legfrissebb elérhető, április 3-ai adatok szerint, az Axiom Aplus például már „csak” 66% mínuszban van az év eleje óta, míg két hete ez az érték 67,7% volt. A Dialóg Expander vesztesége 37,82%-ra mérséklődött 50,6%-ról. Akadtak sajnos olyan alapok is, ahol a múlt hétfőhöz képest fokozódtak a veszteségek: a Generali Amazonas latin-amerikai alap idei hozama -33,4%-ról -39,3%-ra csökkent, míg az Accorde Spartan görög részvényalap hozama -39,37%-ra esett vissza -39,3%-ról. Bár az idei mélypontjától el tudott rugaszkodni az OTP Supra, az elmúlt egy héten ismét veszített a hozamából, igaz, csak minimálisan.

Célszerű néhány szót ejtenünk a legnagyobb „visszatérőkről” is. A részvénypiacok idei, március 18-ai mélypontjáról a legnagyobb visszaugrást az orosz részvényekbe fektető alapok, illetve a Dialóg Expander teljesítette: ezek az alapok több mint 30%-ot ugrottak fel április 3-ig a mélypontról. Az orosz papíroknak bizonyosan jót tett az olajpiac megnyugvása.

Sajnos a március 18-től április 3-ig tartó időszakban a legmagasabb hozamot elérő alapok többsége még mindig nagyon komoly mínuszban van az év eleje óta. A top 10-ből egyedüli kivétel az OTP Föld Kincsei nyersanyagalap, amely miután 15%-ot rakott hozzá a hozamához március 18-tól április 3-ig, már 56,99%-os pluszban van az év eleje óta.

 

A forintos, lakossági alapok közül egyébként a Föld Kincsei a legjobban teljesítő hazai alap eddig, ezt követi a HOLD HTM alap, 17%-os hozamával. Ilyen piaci körülmények közt egyébként még az is nagy szó, ha egy aktívan kezelt alap meg tudta védeni az ügyfelek vagyonát a leértékelődéstől.

Fontos megjegyezni egyébként, hogy két devizás alap is van, amely kifejezetten jól teljesített eddig idén: a dollárban denominált HOLD Max 61,7%-os, az eurós HOLD Max euró pedig 38,94%-os hozamot ért el az év eleje óta.

Végül célszerű egy pillantást vetni a legnagyobb alapokra is. A 10 legnagyobb hazai alap közül négy van eddig mínuszban az év eleje óta, kettő esetén ráadásul alig haladja meg az idei veszteség az 1%-ot. Mivel többnyire rövid kötvény és ingatlanközpontú stratégiát követnek a legnagyobb alapok, ezért a tőzsdei összeomlás közepette többnyire piacsemlegesen tudnak működni.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. Az idei év legnagyobbat eső alapjai többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak. A cikk nem célja a befektetési magatartás bármilyen irányba való ösztönzése, hanem hogy egy pillanatképet adjon a szektor piaci eseményekre való reakciójáról.

(forrás: portfolio.hu)

Hirdetés átugrása →