Takarékbank: kétszer ad, aki gyorsan ad

A több mint 1,1 millió ügyfelet kiszolgáló és az ország legnagyobb fiókhálózatát fenntartó Takarékbank jelenleg is az egyik vezető piaci szereplő a vállalatok finanszírozásában, különösen a hazai kis- és középvállalati körben. Melyek az NHP Hajrá és más támogatott hitelkonstrukciók esetében a tapasztalatok? – erről kérdeztük Bertalan Sándort, a kis- és középvállalati üzletág vezetőjét és Hollósi Dávidot, az agrár üzletág ügyvezető igazgatóját.

M ár április 20-a óta lehet igényelni az NHP Hajrá kedvezményes hitelkonstrukciót a Takarékbanknál. Milyenek az eddigi tapasztalatok? Milyen cégek és milyen célra szeretnének hitelhez jutni? Mely szektorok érdeklődnek az átlagosnál nagyobb mértékben?

Bertalan Sándor: A konstrukció MNB általi bejelentését követően ügyfeleink nagy számban érdeklődtek a részletekről, ezért fontosnak tartottuk, hogy elsőként jelenjünk meg a piacon ezzel a termékkel. Én úgy látom, az érdeklődés nem ágazatspecifikus. Sokkal inkább meghatározó, hogy milyen az adott cég aktuális helyzete. Sokan a meglévő hiteleiket akarják ezzel a konstrukcióval felcserélni, hiszen ennek segítségével fix kamatozás mellett, hosszú lejáratú forráshoz juthatnak, amivel könnyíthetnek vállalkozásuk pénzügyi terhein. De sok olyan ügyfelünk is van, aki egy előkészített beruházás esetében a járvány hatására kiváró álláspontra helyezkedett, most azonban újra megfontolja a fejlesztést. Az ugyanis, hogy most első ízben 10 éven túl is – konstrukció szerint akár 20 évre – rögzített, legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett juthatnak finanszírozáshoz, nagyon csábító számukra. És persze vannak olyanok, akik olyan szektorban tevékenykednek, ahol jelentősebb a visszaesés, átmeneti likviditási nehézségeik támadtak, így számukra az NHP Hajrá keretében lehetőség nyílik akár három évre is forgóeszköz hitelt felvenni. Fontos kiemelni azt is, hogy a kölcsönt a klasszikus beruházásokon, gépbeszerzéseken és hitelkiváltásokon túl európai uniós támogatás előfinanszírozására vagy cégvásárlásra, részesedések megszerzésére is fordíthatják ügyfeleink. Ennek fontos szerepe lehet a kkv-k körében egyre aktuálisabbá váló generációváltás esetén! Egy kkv legfeljebb húszmilliárd forintos kölcsönt igényelhet, eddigi tapasztalataink szerint azonban tömegesen inkább pár száz milliós, illetve néhány milliárdos hiteligények érkeznek be hozzánk.

Kiknek ajánlható ez a hitel és kiknek más kedvezményes hitelformák, az MFB Krízis hitel vagy a Széchenyi Kártya Program különböző termékei?...

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin júniusi számában jelent  meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →