Tükörgyáros família 122 éve - Hirschler-Glas Kft.

Öt generáció óta üvegmegmunkálással foglalkozik a soproni Hirschler család. A vezetés mindig is apáról fiúra szállt, több mint 15 éve azonban Hirschler Judit áll a kormányrúdnál. Ugyan az üveg volt a termékük már a 19. század végén, a termékkínálat jelentősen változott. Ma már kizárólag visszapillantó tükörrel foglalkoznak, évente közel kétmillió készül náluk.

Még a dédpapa, Hirschler Rezső alapította az üzletet a burgerlandi Locsmándon, majd egy szerelem miatt 1899-ben Sopronba költözött, és ott megalapozta az üvegesdinasztiát. Először ablaküvegezéssel, képkeretezéssel, homokfújt üvegezéssel, ólomüvegezéssel foglalkoztak. Aztán generációról generációra a Hirschlerek voltak Sopron üvegesei, a cég vezetése mindig apáról fiúra szállt. „Édesapám a hetvenes években arra gondolt, hogy a klasszikus szolgáltatási paletta mellett kellene egy másik láb is a cégnek. Akkor kezdett fejlődni az autóipar, és belevágtak a tükörgyártásba” – emlékezik Hirschler Judit. Szállítottak az Afitnak (Autófenntartó Ipari Tröszt, ez volt a korszakban a gépjárművek és azok alkatrészeinek kereskedelmével és a gépjárművek javításával foglalkozó állami vállalat – a szerkesztő megjegyzése), de az első igazi komoly vevő az Ikarus volt. A buszok kivétel nélkül Hirschler tükrökkel gurultak le a gyártószalagról. Mára a korabeli profil teljesen eltűnt, kizárólag visszapillantó tükör gyártásával foglalkoznak. A világ nagy autógyárainak megbecsült beszállítói. Hirschler Judit a negyedik generáció képviselőjeként több mint 15 éve vette át édesapjától a vállalat vezetését, elsőként törve meg az apáról fiúra szálló vezetői hagyományt. „A nagyobbik bátyám az édesanyám családjának mesterségét vitte tovább, kőfaragó, másik bátyám szintén az üvegiparban dolgozik, szélvédőket, tetőablakokat, vasúti üveget gyártanak, többek között a TGV gyorsvasútnak. Úgy alakult, hogy édesapámmal én tudtam a legjobban együtt dolgozni, így én és a férjem visszük tovább a céget” – mondja. „Dolgoztam ugyan más iparágban is, de már 18 éves koromban nyilvánvaló volt, hogy .......

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →