Összefogtak a magyar élelmiszer-gazdaság hatékony finanszírozásáért

Az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások naprakész finanszírozását elősegítő együttműködési megállapodást írt alá az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az MBH Bank. Az AVHGA által nyújtott kezesség csökkenti a bank részéről jelentkező hitelkockázatokat, és megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy forráshoz jussanak, ezáltal megvalósítsák a hatékonyságot és a versenyképességet növelő céljaikat egy olyan időszakban, amikor az orosz-ukrán háború, a magas infláció, az aszály, az energiapiac volatilitása és az árak emelkedése, valamint az új Közös Agrárpolitika kihívások elé állította a gazdákat, és megnőtt a források iránti igény. 

A megállapodást – amelynek végső célja, hogy elősegítse az agrárium alkalmazkodását és a magyar vidék fenntartható fejlődését – az AVHGA részéről dr. Herczegh András ügyvezető igazgató és Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató-helyettes, az MBH Bank részéről pedig Szabó Levente egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettes és Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója írta alá Mezőfalván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n június 7-én.

„Az elmúlt évek bizonyították, hogy az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, amelynek kulcsfontosságú a finanszírozása. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy erős legyen a hazai gazdálkodói kör. A mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások piacvezető finanszírozójaként a most aláírt megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy még gördülékenyebbé váljon a hitelezés, és elő tudjuk segíteni ügyfeleink sikeres gazdálkodását. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kiemelt partnerünk ebben” – mondta Szabó Levente.  

Az AVHGA kezességvállalása mind az ügyfelek, mind a bank számára garanciát jelent a biztos finanszírozásra, ezáltal nagymértékben javítja a kölcsönhöz jutás esélyeit, és jelentős anyagi terhet vesz le a gazdák válláról. Az ügyfelek az egyéb banki fedezetek kiváltása mellett időt és költségeket takaríthatnak meg általa. A kedvező díj ellenében elérhető kezességet az MBH Bank mintegy 40 Agrárcentrumában is igényelhetik a vállalkozások, családi gazdaságok országszerte. Az ügyintézés online zajlik, az adminisztrációt a hiteligénylési folyamatokba építve a bank végzi.

„Az általunk nyújtott kezesség növeli a vállalkozások mozgásterét, és segítség lehet az átmenetileg pénzügyi nehézségekkel küzdő gazdálkodók esetében, továbbá akkor is, ha a vállalkozó eszközeit, ingatlanjait már jelzáloghitel terheli” – hangsúlyozta dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy akár gazdálkodói múlt nélküli vállalkozások és fiatal gazdák is igényelhetik a kezességet. „Az MBH Bank elődeihez, a Budapest Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Takarékbankhoz is régóta tartó, szoros kapcsolat fűzött minket. Öröm számunkra, hogy az egyesülést követően most az újonnan létrejött bankkal megújíthatjuk ezt az együttműködést, sőt, továbbfejleszthetjük a finanszírozás lehetőségeit.”

Az MBH Bank jelenleg több mint 15 ezer ügyfele számára biztosít forrást az AVHGA támogatásával, a kezességgel biztosított hitelek volumene meghaladja a 350 milliárd forintot. Az ügyletek több mint 85 százalékát, összeg szerint megoszlásban pedig mintegy 90 százalékát a pénzintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága kezeli, elsősorban a Széchenyi Kártya program elemeihez, az Agrár Széchenyi Kártyához és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelhez kapcsolódóan.  

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte: „Az Alapítvány kezességvállalása lehetővé teszi, hogy a klasszikus kereskedelmi banki szektor is egyre inkább részese legyen az agrárium finanszírozásának, ami nagyon fontosGarancia, amelynek révén ügyfeleink előre tudnak lépni a bonyolultnak tűnő banki minősítésben. Ennek is köszönhető, hogy agrárportfóliónk rendkívül jó minőségű, nagyon alacsony a nem teljesítő hitelek aránya”.

Az MBH Bank és az AVHGA céljai között szerepel, hogy az ágazat speciális finanszírozási igényeit szem előtt tartva egyre inkább tudásalapú legyen az együttműködésük. „A gyorsan változó körülmények tőlünk is alkalmazkodást követelnek meg, hogy segíteni tudjuk ügyfeleink eredményes gazdálkodását” – mutatott rá dr. Herczegh András és Hollósi Dávid, aki hozzátette: „Az agráriumnak a 21. századi követelményeknek megfelelő, életszerű, naprakész, hatékony finanszírozásra van szüksége”.

Hirdetés átugrása →