Itt a HR-esek és cégvezetők legújabb rémálma

A kiégés mellett egy új jelenség ütötte fel a fejét a munka világában, amely a vállalatok pénztárcájára is hatással van, ez pedig a nehezen észrevehető és még nehezebben kezelhető, ám annál károsabb “rozsdásodás”, azaz a mókuskerék-szerű munkavégzés - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. A rozsdásodással, mint jelenséggel nagyon nehéz megbirkózni, ám annál inkább javasolt, mert valódi teljesítményre - legyen az értékesítés, termelés, bármi - egyre kevésbé alkalmas ebben az állapotban egy-egy munkavállaló. A hazai cégek egyharmadát érintheti a HR-esek legújabb rémálma!

A munkavállalók kevesebb, mint 20 százaléka elkötelezett igazán
A kiégéssel gyakran találkoznak a vállalati HR-esek, azonban a “rozsdásodás” (rustout) jelensége újkeletű, mégis egyre gyakrabban fedezik fel a hazai vállalatok munkavállalói körében. A Gallup 2022-es felmérése szerint az európai munkavállalók kevesebb, mint 20 százaléka érzi magát igazán elkötelezettnek a munkája iránt, 47 százalék az, aki úgy érzi ki tud bontakozni, 39 százalék pedig a stresszből, céltalanságból vagy éppen kilátástalanságból eredő berozsdásodott üzemmódra állt át a munkában. Azaz közel minden második dolgozó a nap végét várja már csak munka közben, céljai már nincsenek. A kiégés jelenségével ellentétben a rozsdásodás nehezebben felismerhető, ám annál károsabb a munkavállaló és a vállalat számára is.

Új célkitűzés lehet a megoldás
Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég, a Comline Budapest jelenlegi, hazai ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy a berozsdásodott munkamorál hazánkban a senior munkavállalók legalább felét érinti, azaz minden második, minimum 10 év tapasztalattal rendelkező dolgozó átmegy ezen a motiváció hiányos, mókuskerék-szerű állapoton. “Gondoljunk bele, hogy hogyan tud eladni bármit is egy fásultan, célok nélkül dolgozó értékesítő. Ez az a pont, ahol a vállalatok pénztárcájába vághat a motiválatlanság, amit legrosszabb esetben se felismerni, se kilendíteni magát nem tudja a munkavállaló egymaga” - mondta el Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

Vezetőknél lesz a kulcs
Mit tehet mégis az a vezető, akinek a csapatában már nem csillognak a szemek egy-egy feladat kapcsán? A megoldást az új célok megtalálásában kell keresni, hiszen a rozsdás működés a jele annak, hogy egy korábban kitűzött célt elért már az adott személy. “Ez sok esetben lehet játék bevezetése vagy egy olyan közös cél, amelyet a munkavállalóval tűznek ki” - tette hozzá Nagy Béla.

Hirdetés átugrása →