Digitalizált folyamatok

Robbanásszerű változást hozott a HR világában a digitalizáció, a munkaadók számos új eszközzel gazdagodtak. A toborzási folyamatok mellett a munkavégzésre is hatással volt a pandémia, ahol az lehetséges, a távmunka beépült a cégek mindennapjaiba.

Alapjaiban változtatta meg a járvány a HR szakmát, a  felgyorsult digitalizáció új lehetőségeket nyitott. „A toborzáshoz szükséges interjúztatás folyamata átköltözött a digitális csatornákra, ahol csak lehetséges, a cégek rutinszerűen ezeket használják. Azelőtt ez hosszú évekig idegen volt a hazai toborzási piacon” – mondja Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. A cégek azokhoz az eszközökhöz nyúltak, amik eddig is a rendelkezésükre álltak, mégsem használták őket, ilyen például a Teams, a Zoom és a Messenger.

Home office és toborzás

Az olyan munkakörök esetében, ahol a távoli munkavégzés gyakorlat része, a beléptetésre, onboardingra is találnak digitális alternatívákat a cégek. „Egyre inkább lehetőségként tekintenek erre a vállalatok – teszi hozzá Tüzes Imre –, hiszen a digitális megoldások használata felgyorsítja a folyamatokat. Ahol a távoli munkavégzés nem életszerű, ott a kiválasztási folyamat sem feltétlenül digitalizálódott.”

Csikós-Nagy Katalin, fluktuációkezelő szakértő, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője szerint legerőteljesebben a belső kommunikációt és információáramlást, a kapcsolattartást, a be- és kiléptetés folyamatát, az oktatást és a HR kontrolling, az adatok elemzését érintette a járvány miatti digitalizáció: „A pandémia robbanásszerű változást hozott a munka világában. Akár a home office, vagy a helyi toborzás kiterjedt globálisra, valamint erőteljesebb virtuális élményigény jelent meg az újabb generációk révén.”

A digitalizáció egyenlő a hatékonyabb HR működéssel, így ha egy vállalat elindul a digitalizáció útján, akkor több olyan HR feladatra lesz ideje, ami stratégiai szintű, és nem vész el az adminisztrációban. „A másik nagy lehetőség benne az adatalapú működtetés, azaz a vezetőség döntéseit objektív, tényszerű adatok, trendek alapján tudja meghozni. A lokális toborzás kiterjedt globálisra.”

Változó körülmények

Tüzes Imre úgy látja, 8-10 éve munkaadó-centrikus volt a piac, szinte minden szektorban lehetett válogatni jelöltek közül, most viszont jelöltvezéreltté vált: „Egyszerűen kifogyott a tartalékokból a magyar munkaerőpiac. Aktív jelölteket elérni már nagyon nehéz bizonyos szektorokban. Az eredményesség érdekében a munkaadóknak párhuzamosítaniuk kell a jelöltek elérését lehetővé tevő csatornákat, és muszáj nyitniuk a passzív jelöltek felé is.” Az Önéletrajz Adatbázisban való eredményes keresés szakértelmet és rutint igényel. Egy kkv-nál gyakran nincs dedikált szakember a kiválasztásra, nekik sokat segíthetnek a technológiai megoldások, a gépi algoritmusok, amelyek képesek előválogatni az adatbázisból a jelölteket.

Csikós-Nagy Katalin szerint most is a munkaerőhiány, a munkaerő megtartás a legégetőbb probléma. Ezt megfűszerezte a robbanásszerű digitalizáció, kényszerből kellett áttérni.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságáruosoknál, vagy fizessen elő, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →