A webshop volt a lélegeztetőgépük - Molnár Ferenc Ilcsi Szépíto Füvek

Füvesasszonyok és csontkovács dédnagymama leszármazottjaként – és persze egy olyan anya mellett, mint a közismert Ilcsi néni – Molnár Ferenc útja sem vezethetett másfelé. Büszke rá, hogy végül is neki köszönhető az, hogy édesanyja tudása és kísérletezőkedve nem rekedt meg családi házuk konyhájában, hanem céggé nőtte ki magát, és ma Magyarország első számú natúrkozmetikai márkájává vált. 

 A kezdetekhez 1926-ig kell visszamenni, amikor egy kis nógrádi faluban, Nagykökényesen megszületett Ferenc édesanyja, Katona Ilona. „Mamka – ahogy én hívtam egész életemben – a génjeiben hordozta a tehetségét, a természet szeretetét” – kezd mesélni Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek ügyvezetője és tulajdonosa. „Az egyik dédnagymama ugyanis falusi füvesasszony volt, a másik csontkovács, így a felmenői révén kislány korától szívta magába a tudást.” Bár Ilona – a későbbi Ilcsi néni – sokáig divattervező szeretett volna lenni, ennek nemigen kedvezett a háborús időszak, így miután korengedmén - nyel, alig 18 évesen férjhez ment, Debrecenben kezdett bele egy kozmetikusiskolába. 1956-ban költözött a házaspár két fiával Budára, és két évvel később indult útjára a budapesti karrier, a legendás Tanács körúti üzletben. Rendkívül bosszantotta, hogy nincs mivel dolgozni, néhány silányabb minőségű krémen kívül nemigen volt alapanyag a kezelésekhez. Visszanyúlt hát korábbi ismereteihez, és otthon kezdett krémeket főzni, pakolásokat kotyvasztani, a növényi alapanyagokat pedig a szomszéd zöldségesboltban szerezte be, ahol a legszebb, legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket tették félre neki. Szájhagyomány útján terjedt a híre a krémeknek, amelyeket jó ideig a saját konyhájában készített. „Két-három turmixgéppel kezdte, végül tizenöt is sorakozott a konyhaasztalon, hogy ki tudja elégíteni az igényeket” – mesél mosolyogva Molnár Ferenc. „Amikor este vacsorázni szerettünk volna, sokszor kaptuk azt a választ, hogy keressünk magunknak valamit, mert mamka nem ért rá főzni, egész nap újabb krémekkel kísérletezett. Igaz, amúgy sem fértünk volna oda az asztalhoz. A bátyám tíz évvel volt idősebb nálam, őt nem lehetett hadra fogni, de engem gyakran megkért, hogy segítsek neki. A hetvenes évek elején így csöppentem bele a munkába. Egy öreg Trabanttal jártuk a vidéket, ő pedig mindig magyarázta, melyik növény virága, levele mire jó, melyik gyümölcs bogyóját érdemes begyűjteni. Egy idő után muszáj volt szervezeti formát találni a tevékenységnek, így alapítottunk 1984-ben egy GMK-t.” A céget ketten vezették, a szakmai részt, a termékfejlesztést akkor még csak Ilcsi néni végezte, minden mást Ferenc végzett. Küzdelmesen indultak, a csomagolást sem volt egyszerű megoldani. Ferencnek támadt az az ötlete, hogy az üvegvisszaváltókból felvásárolja a.......

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →