Ettől tartanak legjobban a vállalkozások

Még mindig az infláció jelenti a legnagyobb nehézséget a kkv-k számára, de emellett a munkaerőhiány is újra meghatározó tényezővé vált. A jövő évben azonban mégsem ez, hanem a kereslethiány jelentheti majd a legnagyobb gondot a vállalkozások számára a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint.

Továbbra is tartja első helyét az infláció a vállalkozások üzleti tevékenységét akadályozó tényezők sorrendjében, a kkv-k 36 százalékának ez jelenti a fő nehézséget. Ezt követően viszont komoly átrendeződés figyelhető meg. „A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index alapján az elmúlt negyedévben második helyen szereplő energiaköltségek (34%) és forint árfolyamváltozás (28%) negatív hatása mérséklődött, így az előbbi a cégek 28, az utóbbi 25 százalékuk számára okozott nehézséget az elmúlt félévben. Ezzel egyidejűleg viszont a munkaerőhiány ismét feljött a második helyre, 22-ről 29 százalékra emelkedett ugyanis azoknak a cégeknek az aránya, akik számára ez gondot jelent” – részletezte a legutóbbi eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Habár a szakemberhiány esetében jelentős emelkedés történt, mégsem ez, hanem a jelenleg negyedik helyen álló kereslethiány intheti óvatosságra a vállalkozásokat. A kereslet szűkülése ugyanis az elmúlt egy évben folyamatosan egyre nagyobb szerepet kap, négy negyedév alatt 9-ről 25 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, ahol ez már gondot okozott az elmúlt félév során. „Úgy tűnik, hogy nemcsak a nemzetgazdaság egésze, de a kkv szektor is megszenvedi a kereslet csökkenését. A kiskereskedelmi forgalom szeptemberi 7,3 százalékos csökkenését, illetve az ipari termelés belföldi (-18,3%) és export értékesítés (-9,4%) változását látva így reális esély van arra, hogy 2024-ben az első helyre lép a cégek saját működését nehezítő tényezők sorában” – figyelmeztetett a szakember.

Ezzel párhuzamosan az anyaghiány teljes mértékben hátra szorult: egy év alatt 21-ről 8 százalékra mérséklődött azoknak a vállalkozásoknak az aránya, ahol ez gondot jelentett az elmúlt félévben. A továbbiakban tehát éppen a covid időszak ellenkezője jelentheti a kihívást a kkv-knak, a kínálat helyett a kereslet fogja meghatározni a piacot.

 

Hirdetés átugrása →