pesten stagnálnak az árak - a dunakanyar jobban teljesít

Míg Budapesten immár egy éve stagnálnak az ingatlanárak, addig az agglo-meráció továbbra is jól teljesít. A Dunakanyar népszerűségét jelzi, hogy egy év alatt több helyen 10 százalékkal tovább drágultak az árak. Ráadásul a kínálat is egyre kisebb, így lehet még tere a további drágulásnak

Ahogy elérte Magyarországot  a koronavírus második hulláma, úgy lett újra egyre vonzóbb az agglomeráció. Kerüljük a tömeget, tartsuk a távolságot, kijárási korlátozás. Ilyen időkben persze felértékelődik, ha valakinek saját kertje van, és nem kell egy kis lakásba bezárva élnie. Na meg az, ami igazán vonzó a belvárosi életben – közel van minden szórakozási lehetőség – most nem előny, hiszen semmi sincs nyitva ezek közül. Se színház, se mozi, se kocsma, se vendéglő. És még azt sem lehet tudni, jövőre túl leszünk-e az egészen. Így nem véletlen, hogy sokan újra a kiköltözést fontolgatják, vagy éppen már léptek is.

Meghatározó szempontok

Számukra célpont lehet a budapesti agglomerációs övezetek közül az egyik legkülönlegesebb helyszín, a Dunakanyar. A 20-30 évvel ezelőtt még klasszikus nyaralóövezetként számon tartott településekre az utóbbi években már állandó jelleggel költöznek az emberek.

Persze a Dunakanyar ingatlanpiaca messze nem egységes, nemcsak az árak voltak nagyon különbözőek településenként, de az utóbbi években az árdinamika is. A két legfontosabb szempont, a Budapesttől való távolság és a részben ezzel összefüggő közlekedési adottságok meghatározzák, mennyire sláger az adott település. A magasabb árkategóriás települések mind kötöttpályás közlekedés vagy gyorsforgalmi autóút vonalán találhatók (Szentendre, Budakalász, Vác, Dunakeszi).

A közlekedési lehetőségek nagymértékben meghatározzák az ingázásra fordított idő mennyiségét is. Az például, hogy 2019-ban a Vácig tartó M2 autóutat kétszer két sávosra bővítették, felértékelte a pesti oldalon található településeket, Dunakeszitől egészen Nagymarosig.

Öt év alatt duplázódó árak

Azingatlanárak az elmúlt öt évben több mint duplájukra emelkedtek szinte minden településen. A Dunakanyar ékköve Szentendre, ott budapesti árakon lehet ingatlant vásárolni, átlagosan 615 ezer forintért egy négyzetmétert. Nem sokkal lemaradva az 500 ezer forint feletti árkategóriában találjuk Budakalászt, Dunakeszit és félmillió forintot közelítő árakkal találkozhatunk Vácon, Pomázon és Leányfalun is. Az árak közelmúltbeli alakulása is jól mutatja, hogy egyre divatosabb az agglomeráció. Míg Budapesten az elmúlt egy évben nominálisan is stagnáltak vagy kis mértékben csökkentek az árak, addig a Dunakanyar településein – többek között Szentendrén, Leányfalun, Vácott – jellemzően tíz százalék körüli volt az áremelkedés. Ennél kisebb mértékben, öt százalék körül nőttek az árak Dunakeszin, ezt valószínűleg az aránylag sok lakótelepi lakás okozza, és kakukktojásként egyértelmű árcsökkenés jellemezte Budakalászt.

Ha ötéves időtávon vizsgáljuk az árak alakulását, némileg más a helyzet. A legütemesebben dráguló város egyértelműen Vác volt, 130 százalékos árnövekedéssel, és nem sokkal marad el tőle az ezüstérmes Esztergom. De az egész Danakanyarban nehezen találunk olyan települést, ahol ne lett volna lényeges drágulás. Gyakorlatilag csak a Budapesttől legmesszebb fekvő Dömösön és Szobon stagnáltak az árak.

Egyre szűkül a kínálat

Érdekes megfigyelni azt is, hogy.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

Hirdetés átugrása →