A háború óvatosabbá tette a lakáseladókat és -vásárlókat is

Februárban több mint 33 ezer lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok, az eladó lakóingatlanokra pedig közel 400 ezer érdeklődés érkezett. A szomszédunkban zajló háború viszont felemássá tette a hónapot. Januárhoz képest 9 százalékkal nőtt a friss kínálat és 81 településsel több helyen kínálnak eladásra lakásokat és házakat. Éves szinten azonban csökkent a feladott hirdetések száma, amiben szerepe van a háború okozta bizonytalanságnak is.   A kereslet a hónap első három hetében stabilan alakult, a katonai konfliktus kirobbanása óta viszont több mint 20 százalékkal visszaesett. Azok az eladók és vevők, akik a háború miatt elhalasztják döntéseiket, a konfliktus rendeződése után egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, mi élénkülést okozhat.

Felemásan alakult a február a lakáspiacon - áll az ingatlan.com elemzésében, amely bemutatja, hogyan alakult a kereslet és kínálat az év második hónapjában.

Több településen van eladó lakás és ház

Februárban - januárhoz képest - 81-gyel több településen lehetett az eladó lakóingatlanok közül válogatni. Idén februárban több mint 33 ezer eladó lakás és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 9 százalékkal több mint januárban. Ugyanakkor tavaly februárhoz képest mérséklődött a friss kínálat, mégpedig 20 százalékkal.

“Február első felében még élénk volt a piac, ám a háborús események visszavetették az eladási kedvet, a konfliktus kitörése óta 27 százalékkal csökkent az egy nap alatt feladott átlagos hirdetésszám.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Felemás kép az érdeklődéseknél is

A háború a kereslet alakulását is befolyásolta. Februárban közel 400 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, de érezhető volt a visszaesés február utolsó napjaiban. A katonai konfliktus kirobbanását követően a napi érdeklődések száma 22 százalékkal csökkent.

“A kereslet visszafogottsága február végén a már említett bizonytalansággal és a vevők óvatosságával magyarázható. Egy-egy nagyobb döntésnél, mint például a lakáseladás vagy hitelfelvétel, sokan kivárnak. De ez várhatóan átmeneti jelenség lesz” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. Balogh László szerint a konfliktus rendeződését követően a döntésüket elhalasztó eladók és a vevők egyszerre jelenhetnek meg a lakáspiacon, ami érezhető élénkülést okozhat a forgalomban.

Lakhatási felajánlások érkeznek a menekülteknek

A háború elől menekülők részére lakhatási felajánlásokat gyűjt az ingatlan.com. Erről részletesebb információk itt olvashatók:  https://tudastar.ingatlan.com/berelnek/ukrajna/

Hirdetés átugrása →