Stabilan növekvő pályára állt a lakáspiac februárban

Mind a keresleti mind a kínálati oldala is élénkült februárban a lakáspiacnak éves szinten és havi összevetésben egyaránt.

      Idén februárban januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata pedig 146 ezerre bővült, ami 11 százalékkal több mint tavaly februárban.

      Az eladó kereslet 25 százalékkal erősödött tavalyhoz képest, de a különböző országrészekben eltérő mértékű az emelkedés.

      Csongrád-Csanád vármegyében a BYD beruházásnak köszönhetően 80 százalékkal több érdeklődés érkezett eladó lakóingatlanokra tavaly februárhoz képest. Emellett kiemelkedő, 37-46 százalékos keresletélénkülés látható Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Februárban bővült a kínálat az eladó lakóingatlanok piacán havi és éves összevetésben, miközben a kereslet jelentősen nőtt - derül ki az ingatlan.com februári kereslet-kínálati összesítőjéből. Ez pedig arra utal, hogy az év második hónapjában is élénkült a lakáspiac.

Olcsóbb hitelek, bátrabb vásárlók

"Idén lassú, de egyértelmű élénkülés indult el a lakáspiacon, a kereslet és a kínálat is egyaránt bővült februárban. Több mint 260 ezer érdeklődés érkezett eladó lakások és házak iránt, ami 25 százalékkal több mint tavaly februárban. Ebben a lakáshitelkamatok csökkenése is szerepet játszik, sőt, a héten tovább csökkent az alapkamat, ami szintén hozzájárul az alacsonyabb kamatkörnyezethez. A megfizethetőbb lakáshitelek azért is fontosak a vevők számára, mert a CSOK Plusz elindulása mellett azok a vásárlók is bátrabbak lehetnek, akik piaci alapú hitelből finanszíroznák a költözést." - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A lakáspiaci élénkülést jól szemlélteti, hogy nemcsak éves összevetésben, hanem januárhoz képest is erősödött a kereslet, mégpedig 3 százalékkal.

Bővülő kínálat, élénkülő piac

A kereslet élénkülésével párhuzamosan a kínálat is bővült februárban, és már 146 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedésnek felel meg. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők az év második hónapjában 1 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel mint egy évvel ezelőtt. A 30 ezer feladott eladó lakóingatlan-hirdetés januárhoz képest viszont 8 százalékos bővülést mutat.

Az ingatlan.com szakértője szerint a kereslet és kínálat változása alapján elmondható, hogy kiszámítható és növekvő pályára állt a lakáspiac Az árak emelkedése ugyanakkor még nem indult meg, ami jó hír lehet a vevők számára.

Boom a Csongrád-Csanád vármegyei lakáspiacon

Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak az országon belül. Balogh László példaként említette, hogy Csongrád-Csanád vármegyében több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet tavaly februárhoz képest, ez pedig elsősorban a kínai autógyár, a BYD Szegedre tervezett beruházásának köszönhető. Emellett Komárom-Esztergom, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is kiemelkedő mértékben, 37-46 százalékkal fokozódott a kereslet az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránt. "A fővárosi lakáspiac 21 százalékos növekedést könyvelhetett el, és csak két vármegyében - Zalában és Békésben - maradt el az kereslet élénkülése, de ott is stagnálásról beszélhetünk" - közölte az ingatlan.com szakembere.

Hirdetés átugrása →