Rekord a hitelek, erős ingatlanpiac - ezt hozta a február

2022 februárjában, országosan 13 793 ingatlan-adásvétel bonyolódott, valamint 93 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott a Duna House adatai szerint.

A Duna House becslése szerint februárban tovább élénkült a lakáspiac forgalma, így januárhoz képest 27,5%-kal több, 13 793 darab ingatlantranzakció valósult meg. Ugyan 2021 februárjához képest 5%-os korrekciót mutat ez az adat, ám a 2020-as adatokhoz viszonyítva 5%-kal nagyobb forgalmat támaszt alá. A korábbi évek trendjeit vizsgálva a második legaktívabb februárt tudhatjuk magunk mögött 2022-ben. Beigazolódott tehát a Duna House szakértőinek várakozása, miszerint erős lesz az évkezdet, a hosszabb márciusban pedig még ennél is aktívabb piaccal számolnak a szakemberek, a kereslet és a tranzakciók tekintetében egyaránt, bár az orosz-ukrán konfliktus lehetséges hatásai miatt a várakozások kevésbé biztosak.

A hitelpiacon januárhoz képest csökkent a volumen, de még mindig a vártnál erősebb volt az év második hónapja. A Duna House Pénzügyek piaci becslése alapján 93 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott hazánkban az elmúlt hónapban, ami – az előző havi korrekció ellenére – az eddigi legerősebb február az elmúlt években. Az MNB jelentése alapján 2020 azonos időszakában 75,2, 2021-ben pedig mindössze 69,2 milliárd forintos hitelvolumennel zárt a piac, amely az utóbbi évhez képest 34%-kal teljesített jobban idén februárban. A következő időszakban a gazdasági helyzet és a kamatemelési ciklus várhatóan érezteti majd hatását a folyósított jelzáloghitelek volumenében és a beadott igények számában is.

Hirdetés átugrása →