Irány az edzőterem

Ha valaki eldöntötte, hogy edzőtermi munkával akar fittebb vagy sportosabb alakú lenni, és kiválasztotta ehhez a megfelelő helyet is, a következő fontos kérdés: személyi edzővel vagy nélküle áll neki a munkának?

 

Ha komolyan fejlődni akarunk az élet bármely területén, érdemes szakember segítségét igénybe venni, akár csak átmenetileg is. Persze fontos tudni, hogy ez nem olcsó mulatság, az edzői óradíjak nagyjából háromezer forinttól kezdődnek, de akár a tízezret is meghaladhatják; ez természetesen klub és edző függvénye. Így nem csoda, hogy sokan ezt megspórolva kezdenek bele az edzésbe.

Ha valakinek a fittség vagy a sportos kinézet elérése mellett speciális célja van a mozgással, vagy segítségre szorul, mert például az általános kondíciója hagy némi kívánnivalót maga után, netán betegségben szenved, erősen ajánlott szakember segítségét kérnie – tanácsolja Devecseri Gábor, a zürichi Holmes Place sportszakmai vezetője és személyi edzője. Szerinte ma már nem luxus a személyi edző, ha azt nézzük, mire nem sajnáltuk eddig a pénzt. Sokan nem is számolnak utána, mennyi pénzt költenek dohányárura, alkoholra, egészségtelen ételekre; ha ugyanezt hajlandók vagyunk inkább az egészséges(ebb) élet oltárán feláldozni, akkor a személyi edzés bele fog férni az anyagi keretünkbe. Ha netán valaki kitűz maga elé egy konkrét célt – súlyfeleslegtől megszabadulni, izomtömeget növelni, sportágspecifikusan készülni egy-egy kihívásra, versenyre –, és azt szeretné minél hamarabb, hatékonyan és sérülés nélkül elérni, abban a megfelelő szakember egészen biztosan tud segíteni.

Persze a dolognak van olyan oldala is, a szakmaiság mellett, hogy együtt, motiválva edzeni sokkal nagyobb móka, nem is beszélve arról, hogy ha van egy megbeszélt időpontunk az edzővel, akkor kevesebb eséllyel fogjuk törölni az edzésünket (tegyük a szívünkre a kezünket: aki motivációhiánnyal küzd, könnyebben ad magának kedvezményt a soron következő edzéssel kapcsolatban). Egyébként, ha valaki úgy dönt, hogy mégis egyedül vágna neki az izzadságos, rögös útnak a remélt siker érdekében, akkor is ajánlott edzéstervet követnie – mondja a Zürichben dolgozó magyar sportszakember. Ezt az edzéstervet mindenféleképpen érdemes legkésőbb 6-7 hetente változtatni (jobb esetben 4 hetente), mivel ennyi idő alatt már jó eséllyel adaptálni fogja testünk az edzésrutint és a gyakorlatokat. No meg mi magunk egyre inkább unalmasnak fogjuk találni a tervünket, ezáltal az edzéseinket.

Kétszer-háromszor egy héten

Ha valaki nem sportolt korábban rendszeresen, heti két-három alkalom ideális lehet kezdetben. A terhelést mindenféleképpen építkezve, fokozatosan jó adagolni. Kezdőknél kimondottan ügyelni kell a motiváció fenntartására, hogy ne szegje kedvünket valami rögtön az elején. Mindig csak kézzel fogható célokat tűzzünk ki magunk elé (ha edzővel dolgozunk, ez amúgy is a szakember feladata), nyugodtan legyenek nagyra törő terveink, például lefutni a maratont, de tudni kell több, kisebb szakaszokra lebontani az oda vezető utat. Jelen példánál maradva például 5, majd később 10 kilométeres városi futásokon indulni, aztán edzeni, készülni a félmaratonra és következő lépésben célirányosan tervezni a teljes maratonra – tanácsolja Devecseri Gábor.

Kérdés, honnan, milyen állapotból indulunk? Ha korábban semmit sem mozogtunk, a heti 2-3 alkalom is szemmel látható változásokat fog hozni, javulni fog általános állapotunk, és a közérzetünkben is pozitív változásokat fogunk észlelni. Később ez a szinten tartásra lesz elegendő, ezután érdemesebb heti 4-5 alkalommal mozogni, ami nem feltétlenül csak az edzőtermi sportolást jelenti. Például a kerékpározás, az úszás, a futás, a teniszezés, a golfozás is kiváló kiegészítő mozgásforma lehet.

Persze egy idő után sokunk esik át a ló másik oldalára, és viszi túlzásba a mozgást. Kellő figyelmet és időt kell szánni a regenerálódásra, pihenésre is. Hiába tesszük magunkat oda az edzés során, ha nem alszunk eleget, akkor nem fogjuk hozni a korábban elért eredményeinket, illetve könnyebben kerülhetünk a túledzettség állapotába is. Ha elég időt szánunk célunk elérésére, ne sajnáljuk az időt a regenerálódásra sem - figyelmeztet Devecseri, aki szerint alkalmanként a 60-80 perc bőven elegendő, de az abszolút kezdőknél a 30-45 perces edzés is lehet kimerítő és célravezető, ez is függ az intenzitás nagyságától.

Válasszunk csoportos órát?

A csoportos óra kérdése nagyon komplex. Nagyon sok óratípus van manapság, ezért nem lehet objektíven kijelenteni, hogy kinek jó és kinek nem. Nagy előnye a közösségi élmény, a hangulatos, hangos zene, az oktató magával ragadó személyisége, új barátságok alakulása, szocializáció és hatékonyság. Bár különösebb hátránya nincs a csoportos órának, de azt tudni kell, hogy kevés az olyan oktató, aki lelkiismeretesen hibát is javít mind a 20-30 résztvevő esetében. Ezért is van a legtöbb helyen és a legtöbb óratípusnál differenciált óratartás, így a kezdők és a haladók is megtalálhatják, amit szeretnének, illetve léteznek kiscsoportos órák, ahol több figyelem jut egy-egy vendégre.

Táplálékkiegészítők: velük vagy nélkülük?

A táplálékkiegészítők és a táplálkozás kérdése magában is külön fejezetet érdemelne. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy rendszeres étkezést kell kialakítanunk a mindennapjaink során - kifogások nélkül. A három főétkezés közé mindenféleképpen iktassunk be úgynevezett snackes étkezést, amikor például gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk. Ezzel a rendszeres táplálkozással karban tartjuk az anyagcserénket (sokan csak napi kétszer esznek, ezzel is lassítva, raktározásra késztetve az anyagcserét). Ha beállt ez a rendszer, csak utána érdemes a táplálékkiegészítők végtelen kínálatában körülnéznünk, illetve eligazítást kérnünk szakembertől.

 

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →