Izrael térben és időben

Kortól, nemtől, vallástól, érdeklődési körtől függetlenül mindenkinek bátran ajánlható Izrael, ahol egyszerre találni modernitást és antikvitást, hegyeket és tengert, kultúrát, pihenést.

A hedonisták számára Izraelben Tel-Aviv a kötelező megállóhely, ez nem is olyan nehéz, hiszen immár két légitársaság gépei is itt szállnak le Budapestről jövet. A térség „party-fővárosa” azonban nemcsak a zajos hétvégi (és hétközbeni) bulikkal, hanem izgalmas építészeti megoldásokkal, 14 kilométer hosszú tengerparttal, Jaffa történelmi óvárosával és számos múzeummal várja vendégeit igazi multikulturális környezetben. Érdemes időzni a partmenti és a belvárosi bárok és kávéházak teraszán, belekóstolni a helyi ízekbe vagy éppen a nyüzsgő piaci forgatagban szagolgatni-ízlelgetni ismert és ismeretlen fűszereket, alapanyagokat.

 

Évezredek emlékei

Nincs messze Jeruzsálem, ahova viszont mindenkinek el kell jutnia legalább egyszer az életben. A bibliai környezetben ugyanis még azok is hívőkké válnak, legalább egy rövid időre, akiket eddig a vallás szellemisége elkerült. A Siratófalnál imádkozó, a repedésekbe cetliket dugdosó helyiek és turisták látványa, az óvároson keresztül vezető stációk, a Feltámadás temploma és a Via Dolorosa, a Getshemane-kert mind a kétezer éve itt történtekre emlékeztetnek.

Igazi kuriózum a Siratófal mellett kezdődő földalatti tárlat, amely a Nyugati Fal történelmét mutatja be. Az Izraeli Múzeumban pedig megtekinthető az ókori Jeruzsálem makettje, no meg a híres Holt-tengeri tekercseket rejtő Könyv Szentélye, egy szimbolikus, fehér kupola alatt. A Yad Vashem szívszorító tárlata pedig a holokauszt áldozatainak állít olyan emléket, amit utána nem tudunk kiverni fejünkből.

Haifa egyetemi életének köszönhetően kimondottan fiatalos, vidám város, pedig a lélek itt is fontos szerepet kap. A Kármel-hegy ugyanis a bahai vallás központja, viszonylag fiatal, a múlt század ötvenes éveiben épült templomuk és az alatt futó, közel egy kilométeres, 19 teraszra osztott kert minden látogató előtt nyitva áll, lenyűgöző látványt és panorámát egyaránt kínálva. Haifa kikötővárosként mindig is fontos szerepet töltött be, ennek egyik bizonyítéka a központban található német koloniális negyed, amelynek zömében fehér kőből készült házai felújítva megtekinthetők.

 

Hódítók nyomában

Tőle északra található Akkó, egykoron a Közel-Kelet egyik legfontosabb városaként katonai és gazdasági szerepet is betöltött. Ma a tenger partjára épült város filmekbe illő díszletek között kínál időutazást, föld alatt és felett. A templomosok kastélyában lovagtermeket, börtönt, konyhákat láthatunk, a karavánszerájban átélhetjük a kereskedők mindennapjait, a múzeumokban az ottomán idők és az azt követő kor művészete tekinthető meg. A XVIII. század végén épült törökfürdőben az utolsó fürdőfelügyelő vezet körbe, ez az akkóiak társasági életének egyik központja, a kikötőben pedig még látható a város egykori védőbástyája a tengeren.

Caesareában a rómaiak nyomába eredhetünk, az Augustus Ceasarról elnevezett település ugyanis az ókorban kikötőjével és kulturális életével egyaránt hírnevet szerzett magának. Templomok, amfiteátrum, fürdők épültek itt, amelyek több száz évvel később nagyrészt megsemmisültek, de aztán a régészeknek köszönhetően ismét láthatóvá váltak a maradványok, és Caesarea immár újból pezsgő kisváros, zenei fesztiválokkal, kirándulókat csalogató fejlesztésekkel.

Galileában pedig természeti látványosságokat – a Hermon-hegyet, a Golán-fennsíkot, folyókat, tavakat, melegvízű forrásokat – és további bibliai helyszíneket találunk. A Nyolc Boldogság hegyén hangzott el a hegyi beszéd, Tabghában történt a kenyér- és halszaporítás révén több ezer ember jóllakatása, a Jordán folyónál található Yardenit pedig nem csupán az ókorban, hanem ma is közkedvelt keresztelőhely, ahol naponta több tucatnyian merülnek rituálisan a vízbe.

 

Sivatagi kaland

A tengerszint alatt 400 méterrel fekvő Holt-tenger egyedülálló gyógyhely, hiszen a 27 százalékos sótartalmú vízben és az iszapban fellelhető ásványi anyagok számos betegséget gyógyítanak, de kozmetikai kezelésekre is nagyon ajánlottak. A fürdés mellett itt érdemes benevezni a sivatagi túrákra, amelyek keretében a helyiek mutatják be a száraz és forró éghajlatra adott leleményes válaszaikat. Ám kihagyhatatlan a Júdeai-sivatag legjelentősebb látványossága, Masada is, a 19. században feltárt leletek mutatják be történetét. És aki jó időben jár erre, színházi vagy opera-előadást is elcsíphet Heródes két palotájának maradványai között.

 

 

Keretes:

 

Hasznos tippek

-          Budapestről Tel-Avivba és a déli tengerpartra, Eilatra egyaránt indulnak közvetlen járatok, így a megközelítés nem okozhat gondot. A repülőtérre viszont mind oda, mind visszaúton célszerű legalább két és fél, három órával korábban érkezni, a biztonsági vizsgálatok miatt.

-          Izraelben ma már nem nehéz jót enni: a helyi „gasztroforradalom” eredményeként nem csupán az itt megtelepedett különféle nemzetek konyháinak legjavát kóstolhatjuk, hanem friss, szezonális és kreatívan összeállított fogásokból válogathatunk. Bár az éttermi árszínvonal meghaladja az itthon megszokottat (100 sékel körüli összeg alatt nem ússzuk meg), a street food kínálata is igen széles, és jóval megfizethetőbb, a helyi falafelt és shawarmát (a gyros itteni változatát) pedig semmiképpen se hagyjuk ki, ezeket 15-20 sékelért vehetjük meg az utcai árusoktól.

-          Az ország a borok terén is egyre komolyabb hírnevet vív ki magának, számos borvidékén készülnek már egyedi, kiváló tételek, jellemzően világfajtákból, de a sörökből sem árt megkóstolni a helyi variánsokat – mindkettőből nagyjából 20 sékelért kapunk egy pohárral/korsóval.

-          Aki taxit hív, indulás előtt egyeztesse a fuvardíjat a sofőrrel, a taxióra itt nem használatos.

-          Az országban bármerre is járunk, belefuthatunk géppisztolyt viselő őrökbe, katonákba, polgárőrökbe, látványuk ne riasszon el senkit – a helyiek és a turisták védelmét szolgálják, ok nélkül még csak igazoltatni sem fognak.

-          Izraelben tájékozódni viszonylag könnyű, hiszen mindenhol vannak feliratok a héber mellett angolul is, a helyiek jellemzően beszélnek nyelveket, de ha mégsem, akkor is minden erejükkel igyekeznek segíteni a turistákat. És mivel egy kimondottan high-tech országról beszélünk, wifit gyakorlatilag minden sarkon találhatunk.

Hirdetés átugrása →