„…és az ötlet működik” - Jankovits Engineering Kft.

A győri Jankovits István 1992-ben alapította vállalkozását hidraulikus berendezések javítására, gyártására. Időközben a cég nevében a „Hidraulika” szó „Engineering”-re változott, amely jól mutatja a fejlődés irányát. A számok pedig igazolják Jankovitsék szlogenjének igazát: „...és az ötlet működik”.  

Jankovits István 1992-ben döntött úgy, hogy az alkalmazotti státusát feladva önálló tevékenységbe kezd. Előtte 30 évet töltött a Rábában, ami az akkori Magyarországon a legszínvonalasabb gépipari vállalatnak számított. Látva a nagyvállalat hibáit, idővel megérett benne az önállósodás gondolata. Ménfőcsanaki családi háza garázsában két korábbi munkatársával lett egyéni vállalkozó. A hidraulikus gépek területén láttak piaci lehetőséget. Javítással, felújítással, szervizeléssel foglalkoztak. A Jankovits Hidraulika Kft. végzett szervizmunkákat nagy cégeknek is, amelyek egy idő után – értékelve a szakmai minőséget – egyre gyakrabban kértek tőlük műszaki megoldást valamilyen régóta húzódó problémájukra. Egyre igényesebb feladatokat kaptak, s így jutottak el egyedi gépek tervezéséig és kivitelezéséig, gyártósorok automatizálásáig. Persze a Jankovits Hidraulikát sem kerülték el a nehézségek. „Ha valaki vállalkozást indít, jó ha abban a pillanatban a válságra készül, mert nincs olyan cég, ahol az egyszer be ne következne. De amikor valóban megérkezik, meglepődik az ember” – emlékezett Jankovits István.

Ők is átestek több krízisen. Ilyen volt a tőkehiányos, körbetartozásos időszak, amikor egy hitel miatt a családi házat is fel kellett ajánlania fedezetként, vagy az, amikor hónapokat csúszott egy teljesített megrendelés jelentős összegű díjának kifizetése. A válságokból is igyekeztek tanulni cégnél. A telephelye fejlesztése terén is nagy utat tett meg a vállalkozás. A családi ház mellől 1997-ben költöztek a Győri Ipari Parkba, ők voltak ott az első teljesen magyar tulajdonú vállalkozás. Az épületet azóta többször bővítették, jelenleg 1900 négyzetméter gyártó- és fejlesztőcsarnok, valamint 900 négyzetméter iroda áll rendelkezésükre. Időközben a generációváltás kihívásaival is megküzdött Jankovits István. Richárd fia budapesti ügyvédi praxisát......

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

 

Hirdetés átugrása →