Játszani hív a BÉT

Február 25-től újra megmérkőzhetnek egymással a középiskolás diákok és tanáraik a Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátékán. Az öt hétig tartó, a PÉNZ7-hez kapcsolódó BÉT Részvényfutam célja a középiskolások tőzsdei ismereteinek bővítése és befektetői tudatosságuk növelése.

Már jelentkezhetnek és játszhatnak is a 9-14. osztályos, 14. életévüket betöltött diákok és tanáraik a BÉT Részvényfutam tőzsdejátékon, amely során 2 millió forintos virtuális tőkével gazdálkodva építhetik ki és kezelhetik portfoliójukat a résztvevők. A verseny alatt február 25. és március 29. között, 24 tőzsdei kereskedési napon át kereskedhetnek a BÉT-en elérhető termékekkel, valós időben, valós árfolyamok mellett. A BÉT Részvényfutamot a játékosok a tozsdejatek.bet.hu oldalon érhetik el.

 

A hozamvadászat mellett a verseny másik fontos eleme a napi kvíz kérdések helyes megválaszolása, amelyek segítségével a középiskolások megtanulhatják a tőzsdei befektetésekkel kapcsolatos legfontosabb törvényszerűségeket, például a kockázat és hozam összefüggését és a részvények hosszú távú tartási idejére vonatkozó ajánlást.

 

A játék időtartama alatt a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett 19 részvénnyel, a BUX ETF-fel (tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely a BUX index értékének változását követi), a BÉT-re az ősszel bevezetett nemzetközi ETF-ekkel és a BUX határidős termékeivel (december 31-i határidővel) valós időben valós árfolyamok mellett tudnak kereskedni a játékosok. A résztvevők ezen felül tudásanyagbővítést szolgáló, három kérdésből álló kvízekre adott helyes válaszaikkal is növelhetik tőkéjüket.

 

A kérdések megválaszolását segíti a letölthető Tőzsde ABC, a Pénziránytű Alapítvány befektetői tudatossághoz kapcsolódó diasorai, az Iránytű a pénzügyekhez c. tankönyv, valamint a BÉT fogalomtára. Minden segítő anyag elérhető a BÉT honlapján.

 

A március 29-ig tartó versenyen a BÉT felajánlásának köszönhetően több százezer forint összértékű nyereménnyel gazdagodnak a legjobban teljesítő részvényfutamosok. A játék végén a legmagasabb értékű portfoliót elérő diákot, tanárt és szülőt díjazza a Tőzsde, továbbá minden játékhét végén, az adott héten a legnagyobb portfoliónövekedést elért játékos és a kvíz helyes kitöltői közül kisorsolt játékos is értékes jutalmat (virtuális valóság élmény, hordozható hangszóró) nyer.

 

A Pénziránytű Alapítvány további különdíjakkal jutalmazza a pénzügyi nevelést kiemelten fontosnak tartó középiskolákat és kollégiumokat összefogó Pénziránytű Iskolahálózat legjobban szereplő diákjait és tanárait, valamint annak legaktívabb iskoláit.

 

„A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénziránytű Alapítvány számos pénzügyi programmal támogatja az általános- és középiskolai tanárok munkáját és az oktatást. A 2019-es év kiemelt témája a befektetés, ennek jegyében mutatjuk be február 25-én a Számoljunk a befektetésekkel című középiskolai matematikai példatárunkat. A PÉNZ7 témájához kapcsolódóan különösen fontosnak tartjuk, hogy a Részvényfutamban a diákok és tanáraik védett körülmények között, mégis éles adatokkal próbálhassák ki a legkockázatosabb, legizgalmasabb értékpapír-kereskedést, a tőzsdézést. Szakmai anyagainkkal, tananyagainkkal az ismeretszerzést tudjuk támogatni, a játék pedig a gyakorlati tapasztalatszerzést segíti.” – mondta Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

 

„Évek óta aktív szerepvállalással törekszünk a fiatal generáció tagjait bevezetni a tőzsde világába. Az egyetemi hallgatók a CFA részvényelemzési versenyein bizonyíthatják rátermettségüket, míg a középiskolás diákok a Brókerképző Alapítvánnyal közös tőzsdejátékok során és a Pénziránytű Alapítvánnyal közös BÉT Részvényfutamon tanulhatják ki a befektetői tudatosság alapjait, valamint élhetik át a tőkepiac nyújtotta izgalmakat. A BÉT Részvényfutam sikerességét és népszerűségét az is jelzi, hogy a tavalyi játékban több mint 1500 diák vett részt. Bízunk abban, hogy az idén harmadjára megrendezett tőzsdejátékban legalább ugyanennyien sajátítják el a felelős és eredményes pénzügyi döntésekhez szükséges tudást, amit aztán felnőtt korukban már sikerrel tudnak kamatoztatni” – nyilatkozta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

 

Hirdetés átugrása →