Jobban fizetnek a cégek

Szemmel látható javulást mutatott 2018 során a határidőre kifizetett számlák aránya, sőt az átlagos késedelem is rövidült két nappal - derül ki a Bisnode cégcsoport 2018 év végi adataiból. A javulás annak fényében még értékesebb, hogy az átlagos fizetési határidő is csökkent két nappal.

Továbbra is javuló tendencia figyelhető meg a hazai fizetési morálban, hiszen a vizsgált, cégek által kiállított számlák több, mint 72 százalékát sikerült határidőre teljesíteni, mindemellett pedig átlagos késedelem 18-ról 16 napra, illetve az átlagos fizetési határidőt 29 napról 27 napra csökkent.

 

Szintén javuló arányt mutatott az extrém késések mutatója is, legalábbis a számlák értékét tekintve: a 60 napon túli késés 3,77 százalékkal kevesebb alkalommal fordult elő, a 90 napon túl rendezett számlák értékaránya pedig jóval 1 százalék alatt maradt: 0,66 százalékos volt, ami lényegében megegyezik a tavalyi értékkel.

 

Az iparágak körül a fizetési hajlandóságban egyértelmű a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) fölénye, itt a számlák értékének közel 85 százalékát rendezték határidőre. A sereghajtó az Információ, kommunikáció ágazat volt, ahol az összes kiállított számla csupán 46,83 százalékának ellenértéke érkezett be időben, de az Építőipar és a Papíripar sem lehet büszke, egyiküknél sem érte el az időben rendezett ellenérték az 50 százalékot. Itt meg kell jegyezni, hogy a papíripar javított a tavalyi értékeken: közel 5 százalékkal jobb arányt érve el, a másik két sereghajtó közben azonban hasonló nagyságrendben rontott – tette hozzá Keleti József, a Bisnode ügyvezetője.

 

A pénzükhöz a leghamarabb a bútoripari ágazatban működő cégek juthattak, a Bisnode adatai szerint átlagosan – az előző évhez képest 10 (!) napot javítva - 29 nap alatt kapták meg számláik ellenértékét. A leghosszabb ideig a gépipari cégek várhattak, számszerűsítve 55 napot.

 

A legigyekvőbbek a textilipar területén dolgozó cégek voltak, itt csupán tíz napos volt az átlagos fizetési késedelem a Bisnode 2018-as adatai szerint, a képzeletbeli dobogóra odaállhatna még melléjük a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (11 nap), illetve a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazat (12 nap átlagos késés).

 

A notórius késők a Művészet, szórakoztatás, szabad idő (25 nap), az ingatlanügyletek (24 nap), illetve a Humán-egészségügyi, szociális ellátás (23 nap átlagos késedelem) ágazat cégei voltak. A legnagyobb javulást a Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása ágazatban érték el a cégek, itt 27 nappal rövidült az átlagos késedelem, a legnagyobbat, pedig a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazat rontott az előző évhez képest: 5 napot.

 

Az extrém későn kifizetett számlák aránya két ágazatban volt kiugróan magas: a papíriparnál és az építőiparnál, ráadásul mindkét iparág rontott is a tavalyi értékein. Az előbbinél az összes számla értékének 4,11, utóbbinál 4,72 százalékának kifizetésére várhattak akár három hónapon túl is a szállítók.

 

A faktúrákat legpontosabban fizető cégek Csongrád megyéből kerültek ki, a legrosszabbul pedig Zala megye teljesített, ahol ez az arány alig volt több, mint 46 százalék.

 

Az átlagos késés a Bisnode 2018-as év végi adatai szerint Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb – az előző évhez képest 10 napos javulással – 11 nap, és Nógrád megyében a legmagasabb 28 nap - 17 napos (!) romlással az előző évhez képest.

 

A legtöbbet, 52 napot, Nógrád megyében kellett várni arra, hogy egy cég a pénzéhez jusson, a legkevesebbet pedig, 38 napot Bács-Kiskun megyében.

 

Az extrém késésekben jól teljesítettek a megyék, az egyetlen fővárost kivéve, ahol az összes számla értékének 1,81 százalékát is elérte a 90 napon túl rendezett számlák aránya, a többieknél ez az érték bőven 1 százalék alatt maradt.

Hirdetés átugrása →