Másodkézből is lehet klassz karácsonyi ajándékot vásárolni a Vaterán

Nem csak vadonatúj termék okozhat örömet karácsonykor, hanem egy régi könyv, ékszer, társasjáték vagy akár egy művészeti alkotás is, amely az évek múlásával egyre értékesebb lesz. A Vatera karácsonyi kérdőívére[1] válaszoló felhasználók több mint 80 százaléka nyitott arra, hogy a piactéren vásároljon valamilyen vintage, használt vagy antik darabot karácsonyi ajándéknak.

A használt termékek ezreit felvonultató Black Fridayét követően a Vatera a karácsonyi szezonra is a környezettudatosságra fókuszál: ennek részeként Zöld karácsony aloldalt is indított. Itt azokat a termékkategóriákat tették egyszerűen böngészhetővé, amelyekből saját kezűleg lehet ajándékot készíteni, vagy úgy is frappáns meglepetésnek számítanak, ha nem vadonatújak.

Nyitottak a felhasználók a vintage és használt ajándékokra

A Vatera december második hetében saját felhasználói körében végzett kérdőíves felmérést a használt termékek karácsonyi ajándékként való elfogadottságáról. A kutatás eredményei szerint a felhasználók több mint 80 százaléka volt nyitott arra, hogy vintage, használt, vagy antik darabot vegyen valakinek karácsonyi ajándékként az online piactéren, és csak a válaszadók kevesebb mint ötöde tartotta ezt kizártnak. Összességében csaknem minden második válaszadó (49 százalék) tervezi, hogy a Vaterán vásároljon új vagy másodkézből származó karácsonyi ajándékot.

A másodkézből származó termékek közül karácsonyi ajándékba a legnagyobb arányban könyvet (16,2 százalék), antik művészeti alkotást/régiséget (14,7 százalék), műszaki cikket (11,5 százalék), játékot (10,3 százalék), illetve ruházati cikket és divatkiegészítőt (8,9 százalék), valamint ékszert, órát (8,2 százalék) terveznek beszerezni a Vateráról az online kérdőív kitöltői. Nagy arányban (46,1 százalék) jelezték a válaszadók azt is, hogy kézműves, vagy kis szériában gyártott karácsonyi ajándékok beszerzését tervezik a Vaterán.

Csaknem minden második (49,5 százalék) felhasználó elképzelhetőnek tartja, hogy januárban a neki esetleg nem tetsző ajándékokat ugyancsak a Vaterán kínálja majd eladásra.

Környezettudatosság miatt hódítanak a nem új termékek

Az, hogy egyre többen másodkézből származó terméket adnak karácsonyi ajándéknak, egyáltalán nem magyar sajátosság, és nem az esetleges spórolás, hanem a környezettudatosság eredménye.

Ez nem véletlen, hiszen a Stockholm Environment Institute megbízásából készült kutatás szerint karácsony három napja személyenként átlagosan 650 kilogrammnyi extra szén-dioxid-kibocsátást generál, összesítve az ajándékvásárlást, a rokonlátogatást, a karácsonyi díszvilágítások használatát, illetve az ünnepi étkezéseket Ez önmagában egy átlagember évi átlagos karbonlábnyomának 5,5 százaléka. A 2007-es kutatás eredményeinek publikálása óta a karácsonyi ajándékként is népszerű okostelefonok, táblagépek, viselhető okoseszközök forradalma is lezajlott, így még fontosabbá vált, hogy amilyen termékből csak lehetséges, ne vegyünk újat.

Milyen second-hand dolgokat menő ajándékba adni?

A Vaterán egy sor olyan termékkategória van, amely napjainkban reneszánszát éli: például egy működőképes vintage lemezjátszó ugyanúgy frappáns ajándék lehet, mint az ajándékozott személy kedvenc előadójának vinylen kiadott albuma. Annak érdekében, hogy a megajándékozott fél ne lepődjön meg, ha nem bontatlan, lefóliázott terméket talál a csomagolás alatt, érdemes a mellé tűzött kártyán, vagy élőszóban jelezni, hogy miért épp az adott vintage, antik tárgyra esett a választás - így elkerülhetők az esetleges félreértések.

Az online piactéren beszerezhetők akár ötvenévesnél is régebbi karácsonyfadíszek, patinás mesekönyvek, retró játékok és antik ékszerek is. Sokan azért vásárolnak régi bútorokat, hogy saját maguk újítsák fel ezeket, de készen is lehet rendelni jó állapotú klasszikus bútorokat és dekorációs célokra felhasználó tárgyakat, amelyek DIY átalakításához tippekkel is szolgál karácsonyi oldalán a Vatera.

“A pandémia óta nem csupán a különböző szakterületekre fókuszáló műgyűjtők aktivitása nőtt jelentősen a Vaterán, a hétköznapi felhasználók is többet böngésznek és vásárolnak az online piactéren. Kelendőek korábbi évtizedekben gyártott termékek, hiszen nem csak divatcikkek, de ékszer, bútor, illetve akár márkás szórakoztatóelektronikai eszköz esetén is autentikusabb egy, a keresett korból származó termék jó állapotban fennmaradt darabját beszerezni, mint egy annak stílusát mímelő, de napjainkban gyártott terméket” - mondta el Szanitter Áron, a Vatera vezetője.

A legnépszerűbb karácsonyi játékok a Vaterán

Minden évben sokan rendelnek játékokat is a Vateráról karácsony előtt: idén ebben a kategóriában klasszikus slágerek, így a LEGO-készletek és a matchboxok mellett jelentősen növekedett a Playstation 4 konzolok eladása is - hiszen a chiphiány miatt az újabb generációs konzolok nagyon drágák, ráadásul világszerte elég korlátozott számban érhetők el. A tranzakciók száma alapján sokan vásárolnak mesefigurákat, akciófigurákat a Vaterán, de a diafilmek és diavetítők is szép számban fogynak karácsony előtt.

1. LEGO

2. játékautók, járművek

3. plüss- és műanyagfigurák

4. játékkonzolok

5. játékszoftverek

6. játékbabák

7. sport- és ügyességi játékok

8. szabadtéri játékok

9. társasjátékok

10. Playmobil figurák és épületek

Hirdetés átugrása →