Ha tegnap nem ivott, ma se tegye - karanténban is száraz november

A brit mintára felépített kampányt a Kék Pont Alapítvány öt évvel ezelőtt azért hozta létre, hogy segítsen elkerülni a problémás, kontrollvesztett ivás kialakulását, és hangsúlyozza a mértékletes alkoholfogyasztás értékét. Idén fontos cél, hogy megerősítsék az egyéni felelősséget nemcsak az ivásban, de a járványban is.   

Az öngondoskodó program elsősorban azoknak, az úgynevezett kockázati ivóknak szól, akik naponta vagy hetente többször isznak kisebb mennyiségű alkoholt, de a fogyasztásuk még nem kontrollvesztett. A kampány résztvevői az egy hónapos kihívás alatt számtalan olyan helyzettel találkozhatnak, amelyben fokozottan jelentkezik az ivás iránti sóvárgás. Ennek ismételt leküzdése fontos tapasztalatokkal gazdagítja az egyént és megerősíti az alkoholfogyasztása feletti kontrollt.  

A korábbi harmincnapos kihívás sikeres teljesítői többségükben arról számoltak be hogy jobban aludtak, tisztábban gondolkodtak, motiváltabb és vitálisabb volt a hétköznapi működésük, valamint tudtak nemet mondani olyan helyzetekben, amelyekben korábban a rutinszerű ivás jellemezte őket. Persze idén a koronavírus a száraz novembert is kicsit mássá teszi. A harmincnapos absztinencia két szempontból is növeli a járvánnyal való megküzdés sikerességét. A „száraznovemberezők” egyrészt nem járnak kocsmába vagy szórakozóhelyre, másrészt a kihívásban való aktív részvétel hatására nő az egyéni felelősségérzetük és az öngondoskodásuk.

Hirdetés átugrása →