A következő 300 évre terveznek - KÉSZ Csoport

Negyven évvel ezelőtti indulásakor mezőgazdasági épületek építésével kezdett a KÉSZ Csoport. Ma már egy cégcsoportról van szó, amelynek zászlóshajói továbbra is a mérnöki és építőipari üzletágak, emellett a szállodai és vendéglátási ágazattól a szállítmányozáson át egészen a flottamenedzsmentig nyújtanak szolgáltatást. A cégcsoportot Varga Mihály, az alapító már átadta egy bizalmi vagyonkezelőnek. Ezzel a lépésével és a családi alkotmánnyal a vagyont szeretné egyben tartani.

A nyolcvanas évek derekán Varga Mihály alkalmazottként az állami Bácsépszernél dolgozott. 1982-ben alakították meg a Komplex Épszer és Szolgáltató gazdasági munkaközösségüket, amelyben munkaidőn túl dolgoztak a tagok, az eredményt fillérre elosztották egymás között. Éjszakánként terveztek, nappal pedig továbbra is alkalmazottként dolgoztak. Varga a diplomaszerzés után megszerezte az ács, a lakatos, majd a kőműves mestervizsgát is. Idővel a gazdasági munkaközösség kisszövetkezetté alakult, innentől kezdve főállásként tekinthettek vállalkozásukra. Akkoriban főként mezőgazdasági projektekben vettek részt, többek között élelmiszeripari üzemeket, gabonafeldolgozót és kekszgyárat építettek. A következő komoly fordulópont a rendszerváltás környékére tehető. Megérkezett Magyarországra a nyugati világ, ezzel elindult egy fejlődési folyamat, fellendült a szolgáltatóipar. A nyugati megrendelők új gondolkodást, magasabb szintű elvárásokat és új munkakultúrát is hoztak magukkal, lehetett mellettük fejlődni. Varga Mihályék ekkor ismerték fel a lehetőséget, és 1991-ben a kisszövetkezetet átalakítva létrehozták a Könnyűszerkezet-építő és Szolgáltató Kft.-t, vagyis a KÉSZ-t. Fontosnak tartották már ekkor is, hogy gyorsan beletanuljanak a speciális tudást igénylő munkákba, hiszen akkoriban a vállalat fő profilját a benzinkutak építése jelentette, és egy ilyen projektnél egyszerre van jelen a mélyépítés, a tartálytelepítés és a belsőépítészeti kialakítás. Folyamatos fejlődésen ment keresztül a cég, egyre nagyobb és komolyabb beruházások igényeinek tudott megfelelni.

2008 azonban komoly fordulópontot jelentett azzal, hogy kitört a gazdasági világválság, amely komoly pénzügyi traumát jelentett a legtöbb vállalat számára. Ez alól a KÉSZ sem volt kivétel, 13 milliárd forintot meghaladó kintlévőséget kellett leírniuk. „Vallom, hogy a pozitív hozzáállás és a jövőbe vetett hit mellett minden szempontból felkészülten kell várni a másnapot, és a lehető leggyorsabban reagálni az adott körülményekre. Akkor és most is úgy vélem, hogy megfelelő módon reagáltunk és cselekedtünk. Pénzt veszíteni megtanultunk, de........

Cikkünk teljes terjedelemben az 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyvben jelent meg. Ha kíváncsi hogyan lettek sikeresek a feltörekvő magyar középvállalkozások, keresse a könyvet a könyvesboltokban, vagy rendelje meg a kiadótól közvetlenül, most extra kedvezménnyel.

Hirdetés átugrása →