Pár nap és dönteni kell! KIVA vagy TAO?

2022-től még kedvezőbb, 10 százalékos lesz a KIVA kulcsa, és sok olyan cégnek megéri áttérni erre a konstrukcióra, akiknek magas a bérköltségük. Nekik már csak pár napjuk van arra, hogy meghozzák azt a  döntést, áttérnek-e erre az adózái formára.

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A konstrukció lényege, hogy A kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót, és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, egyben adózatlanul hagyja a cégnél maradó nyereséget. 

De nézzük melyek az előnyei ennek az adózási formának? 

Egyfelől egyszerűsített adminisztrációt von maga után, ami növeli a vállalkozásod hatékonyságát.

Másfelől kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Harmadrészt a személyi jellegű kifizetéseket 13% helyett 10% adó terheli, valamint az osztalékként ki nem fizetett nyereség adómentes.

A KIVA-t választók esetében a vállalkozásban keletkezett nyereség és a bértömeg azonos kulccsal (10%-kal) van megterhelve, ezáltal jobban ösztönöz a bérek és a foglalkoztatás emelésére. Abban az esetben, ha nem veszed ki az osztalékot, hanem a keletkezett nyereséget bent hagyod a cégben, akkor ez a rész nem növeli az adóalapot, tehát nem kell utána társasági adót fizetned.

Összefoglalva a KIVA akkor éri meg, ha magas alkalmazotti létszám mellett a személyi jellegű kifizetéseid meghaladják vállalkozásodnak a nyereségeit vagy ha céged fejlődését, növekedését tartod szem előtt és nyereségedet inkább visszaforgatnád, mintsem kivennéd.

 Izer Norbert., a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára elmondta, hogy jelenleg 68 ezer cég kivázik. Ők jövőre az egy százalékpontos adócsökkentéssel összességében 10 milliárd forintot spórolhatnak. Ez az összeg várhatóan még tovább nő, mert valószínűleg többen választják majd a kivát, hiszen több tízezer olyan vállalkozás van, amely jobban járna ezzel az adózási formával - emelte ki Izer Norbert. Hozzátette, hogy a most frissített kiva-kalkulátor éppen ezeket a cégeket segíti. Kiszámítja, ugyanis, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal.

A kiva választását a jelentős bérköltséggel rendelkező cégeknek, mint az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplői, illetve a nyereségüket visszaforgató, növekedni képes vállalkozásoknak érdemes megfontolni - idézte fel az államtitkár.

A Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora 10 perc alatt kiszámítja, hogy a kisvállalati adó választásával mennyi adót spórolhat meg a cég jövőre. Aki jövőre spórolna az adóján, az jobban jár, ha idén nem spórolja meg a kalkulátorra fordítandó 10 percet - mondta. (MTI)

 

Hirdetés átugrása →