Klub 50 milliós beugróval

Főleg vállalkozók, azok örökösei, jól kereső cégvezetők tartoznak abba a körbe, amely számára elérhető a privátbanki, vagyonkezelési lehetőség. Az elit klubban 40-50 ezren lehetnek, többségük 50 feletti férfi.

 

A privátbanki vagy private banking szolgáltatás a vagyonos, általában több tíz-száz millió forinttal rendelkező ügyfeleknek nyújtott komplex, egyedi befektetési és banki szolgáltatást jelent. A privátbanki szakemberek megbeszélik az ügyfelekkel, mekkora vagyonnal rendelkeznek, mik a céljaik, milyen a kockázattűrő képességük, és tanácsokat adnak pénzük befektetésével, lekötésével kapcsolatban. Ennek alapján az ügyfél dönt.

Ha nem az ügyfél dönt befektetéseiről, hanem a pénzintézet, befektetési szolgáltató vagy alapkezelő, de szintén személyre szabottan, azt privát vagyonkezelésnek vagy egyéni portfóliókezelésnek hívják. A kis ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás és a privátbanki szolgáltatás között ezen kívül néhány pénzintézetnél prémium banki szolgáltatás néven létezik egy köztes szolgáltatáscsomag is, általában jóval alacsonyabb minimumösszeggel.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. private banking üzletágának igazgatója, náluk 50 millió forintos vagyonnál kezdődik a private banking szolgáltatás. Az ügyfelek többségének saját vállalkozása van, 80-90 százalékuk férfi. Legtöbbjük a vállalkozásával szerzett vagyont. De ma már egyre gyakoribb az is, hogy örökléssel jutottak hozzá, hiszen már a nyolcvanas, kilencvenes években elkezdődött a vagyonok felhalmozása Magyarországon.

Az egyik típusú ügyfél egyszerre nagyobb vagyont szerzett, a másik típusú rendszeres, nagyobb összegű megtakarítással rendelkezik – mondja Nagy Bertalan. Szakmák szerint nehéz őket kategorizálni, vállalkozók, cégvezetők, ügyvédek, orvosok egyaránt előfordulnak.

Az országban becslések szerint összesen 40-50 ezer privátbanki számla lehet, a kezelt vagyon nagyjából 3000 milliárd forint. Azt viszont nehéz megmondani, hogy ez hány ügyfelet takar, mert sokaknak 2-3 helyen is van számlájuk. A piaci szereplők úgy számolnak, hogy átlagosan két privátbanki számla lehet ügyfelenként. Nem mindenki tartja azonban Magyarországon az összes befektetését, de látszik olyan trend, hogy egyre inkább hazahozzák külföldről – mondja a szakember. Ezt a hazai jogalkotók is támogatták, például a Stabilitás megtakarítási számla létrehozásával. A 2011 végi-2012 eleji roham, amikor sokan külföldön nyitottak számlát, pár hónap alatt lecsengett, és fél év múlva már inkább az ellenkezője volt jellemző. Nagy Bertalan kiemelte: Magyarországon továbbra is jellemző az, hogy az ügyfelek a megtakarításaik jelentős részét ingatlanban tartják.

Hogy mennyire önállóan hozzák meg a befektetési döntéseket a hazai ügyfelek? Sokan közülük a javaslatok alapján önállóan, de az utóbbi időben lassan elkezdett növekedni a vagyonkezelés, az egyéni portfóliókezelés aránya is – válaszolta a szakember. Az Equilornál egyébként részt vesznek az ügyfelek képzésében is, gazdasági elemzéseket készítenek nekik, és új piaci szegmenseket bemutató előadásokat tartanak.

A privátbanki szakemberek szerint közép és hosszú távon jelentősebb számú új belépővel is lehet számolni a piacon. Részben a már elkezdődött első öröklési, generációváltási, cégeladási hullámnak köszönhetően, de emellett kedvező tényező az adókulcsok közelmúltbeli csökkentése is. Hasonlóan fontos még az ingatlanok kérdése is. Amennyiben ugyanis csökkenne a saját tulajdonú ingatlanok jelenleg extrém magas száma, az önmagában komoly pénzeket hozhatna az iparágba.

Az osztrák központú, de Magyarországon is irodával és tanácsadókkal rendelkező Bank Gutmann ügyfélköre szűk, aminek az az oka, hogy magas a belépési korlát, egymillió euró – mondta el Varga Szabolcs vezérigazgató. Náluk nem egy-egy egyént tekintenek egységnek, hanem egy családot, jelenleg 120-125 család az ügyfelük Magyarországon, és 430 millió euró a kezelt vagyon.

Ez a belépési összeg meg is határozza, mekkora a célcsoportjuk az országban, 500 és 1000 család közöttire becsülik ezt a számot. „Mivel kevés ügyfelünk van, sok időt tudunk velük tölteni, és szolgáltatásaink abszolút személyre szabottak” – mondta a vezérigazgató. A család számára adott esetben saját közös befektetési stratégiát alakítanak ki, de akár az egyes családtagok számára is külön-külön stratégiát javasolnak, hiszen preferenciáik nagyon eltérhetnek. „Egy hatvanöt éves, az üzlettől visszavonulni készülő cégvezető számára teljesen mások a prioritások, mint egy pályakezdő huszonéves számára” – tette hozzá. Az egyéni portfóliókezelés a jellemző tevékenységük. Nem privátbanki befektetési tanácsadást nyújtanak, ahol az ügyfelek tanácsok segítségével ugyan, de maguk menedzselik a portfóliójukat. Itt az ügyféllel elbeszélgetve összeállítanak neki egy stratégiai eszközallokációt, befektetési korlátokkal, sávokkal. Ennek alapján a bécsi portfóliómenedzserek változtatják a befektetéscsomag összetételét saját döntésük alapján.

Az ügyfelek legtöbbje a vállalkozásával szerzett vagyont.

Jelentősebb számú új belépővel is lehet számolni a már elkezdődött első öröklési, generációváltási, cégeladási hullámnak köszönhetően.

A magyar jogszabályok, bár fejlődnek, még nem tesznek lehetővé minden megoldást.

Az ügyfelek magánalapítványokat, angolszász trust-okat és úgynevezett bizalmi vagyonkezelési szolgáltatást is igénybe vehetnek. Ez a vagyon generációkon átnyúló egyben tartását szolgálja, általában egyelőre az osztrák vagy angolszász jog szerint, mert a magyar jogszabályok, bár fejlődnek, még nem tesznek lehetővé minden megoldást. Ugyanakkor a magyar jogszabályok szerinti tartós befektetési számlát is tudnak vezetni az ügyfeleknek. Olyan család is volt, amely saját befektetési alapot hozott létre Ausztriában. Egyébként maga a Bank Gutmann is családi vállalkozás – mondta Varga Szabolcs –, már a harmadik generációt vonják be a tevékenységbe.

Hozzászólások

Hirdetés átugrása →