Vagyontervezés 360° konferencia: Elkerülni, hogy a felmalmozott vagyon „komoly ütést” szenvedjen

Hogyan lehet segíteni a mára milliárdos vagyont felhalmozó magyar középvállalkozások tulajdonosait, hogy ez a vagyon tartósan fennmaradjon. Milyen szerepe lehet ebben a jól felépített vállalatfelépítési struktúrának és hogyan lehet önjáróvá tenni a vállalkozást. Erről kérdeztük a Vagyontervezés 360° egyik alapítóját, a konferencia egyik előadóját, Krausz Zoltán vállalatépítési szakértőt.

Kiknek érdemes igénybe venni a Vagyontervezés 360° szolgáltatását?

Főleg azokat a cégtulajdonosokat tudjuk hatékonyan támogatni, akik számottevő vagyont halmoztak fel és ennek fennmaradását nem szeretnék a véletlenre bízni. Ennek egyik fontos aspektusa, hogy az adott cég menedzsmentje az alapító tulajdonos személyes közreműködése nélkül is hatékonyan tudja működtetni a társaságot. A cégek többsége azonban ma még nem önjáró. Ha valamilyen okból a tulajdonos 3-6 hónapra kiesik az irányításból, akkor ez a vagyon egy „elég nagy ütést szenvedhet el”, amire kedvezőtlen esetben a teljes vállalkozás rámehet. A kockázat minimalizálása érdekében három tényezőre van szükség: megfelelő jogi alapokra, önjáró vállalati rendszerre és adóhatékonyságra.

A cégépítési tapasztalat mit ad hozzá a vagyontervezési folyamathoz?

A legtöbb esetben a magánvagyon legnagyobb eleme maga a vállalkozás, így a vagyon fennmaradás és a cég fenntarthat működése közé egyenlőségjel tehető. Ezen túl az alapító tulajdonos családja mentesülhet a kényszer alól, hogy valamelyik gyermekének tovább kell vinnie a társaságot akkor is, ha ehhez semmi kedvet nem érez. A vagyontervezés során nemcsak megteremtjük a jogi és adóügyi alapfeltételeket, hanem megtanítjuk az alapítót és a követő generációt is arra, hogyan irányítsa cégét immáron tulajdonosként és nem cégvezetőként.

Az ügyfeleiknek mennyiben tudnak egyedi megoldást kínálni?

Minden ügyfél más vagyoni és vállalkozási háttérrel érkezik, és eltérő elképzelései vannak a jövőről. A vagyontervezési folyamat az igények felmérésével kezdődik, amelyre egy a konkrét helyzetre és igényekre szabott struktúrát építünk fel. Tapasztalataim szerint a cégtulajdonosok igénylik, hogy legyen egy előre jól látható folyamat, amely tartalmazza, hogy milyen lépéseket kell tenni, és ennek mi a várható kimenete. Mi ezt tudjuk kínálni. Sokszor megfigyelhető, hogy külső tényezők is ebbe az irányba hatnak. Például amikor egy cég hosszú távú szerződést köt nemzetközi partnerekkel, elfordul, hogy a partner rákérdez: mi lesz, ha te már nem leszel aktív? Ez egy fontos hajtóerő.

Most első ízben a Vagyontervezés 360 csapata konferenciát szervez. Kiknek ajánlják a részvételt, és mire lehet számítani az eseményen?

Azoknak a cégtulajdonosoknak, akiknek fontos, hogy a felhalmozott vagyont egyben tudják tartani biztonságos, időtálló jogi struktúrák kialakításával, illetve akik kíváncsiak arra, milyen jó válaszok lehetnek az örökléssel, generációváltással kapcsolatos kérdéseikre, vagy arra milyen cégépítési lépések szükségesek ahhoz, hogy a tulajdonos operatív munkája nélkül is hatékonyan tudjon működni a cég.

Akik eljönnek az április 25-én megrendezendő konferenciánkra, a gyakorlati példákkal alátámasztott szakértői előadások mellett három sikeres magyar vállalkozás tulajdonosának személyes történetét is megismerhetik. Bízunk benne, hogy a konferencia hasznos tudást ad és a résztvevők számára érthetővé válik, hogyan segíthet nekik a teljeskörű 360 fokos vagyontervezési megközelítés.

Hirdetés átugrása →