Koronavírus: semmi jóra nem számíthatunk

Bár komoly korlátozások nálunk egyelőre még nincsenek, de ha körbe nézünk a régióban egyértelmű: semmi jóra nem számíthatunk. Pár héten belül mi is utolérhetjük a szomszédokat és jöhetnek újra a brutális szigorítások, a távoktatás, a lezárások és a kültéri szájmaszk viselés. Megnéztük hogy állnak a régióbeli társaink.

Csehország szinte megbénult

Messze Csehországban a legdurvább a helyzet a régiónkban. Csütörtökön ugyan némi csökkenés volt megfigyelhető, de mind a 7500 új esetszám, mind pedig a 89 elhunyt lakosságarányosan extrém magas. Gyorsan emelkedik a korházban kezeltek száma is, közelíti az 5 ezret, ebből a kritikus helyzetben lévők száma közel 700. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy drákói szigorúságú intézkedésekről döntött a kormány. Bezárták az üzleteket, kivéve az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat. A lakosság szabad mozgását a munkahelyre való eljutásra, a szükséges élelmiszervásárlásokra, az egészségügyi központok felkeresésére és a családlátogatásra korlátozták. Parkokban és erdőben legfeljebb két családtag sétálhat együtt. A szájmaszkok viselése mindenütt kötelező. Hogy mekkora a baj, azt jól jelzi, hogy az EU és a NATO egészségügyi segítséget nyújt Csehországnak.

Lengyelország pirosba borult

Lengyelországban csütörtökön, egy nap alatt 12 ezer fertőzöttet találtak, ez több mint eddig bármikor a járvány kitörése óta. Egy nap alatt 652-vel, 10 091-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 812 beteg van lélegeztető gépen, és egy nap alatt 168-an hunytak el. Immár piros övezetnek minősítették az ország egész területét, mindenhol általánossá válnak a brutális korlátozások: a vásárlók számának korlátozása a boltokban, az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése, az éttermek bezárása 21 órakor. Várhatóan a középiskolák után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek a vegyes vagy távoktatásra. A szájmaszk köztéri viselése immár mindenhol kötelező. Hamarosan életbe lép az a törvény is, hogy a fertőzöttek kezelésébe bekapcsolt orvosok fizetését duplájára növelik.

Szlovákia a világon elsőként minden állampolgárt letesztel

Szlovákiában mely sokáig Európa bezzeg gyereke volt, hiszen nyár végéig alig 4 ezer esetet és 30 elhunytat jegyeztek fel, szintén kezd eldurvulni a helyzet. Immár naponta majd 2 ezer új esetet jelentenek, és csak tegnap 17-en hunytak el. A teljes lezárással szemben egy másik megoldással igyekszik megvalósítani északi szomszédunk. A világon egyedülálló módszerrel fékeznék még a koronavírus-járványt, a teljes szlovák lakosságot le akarják tesztelni. 13 millió teszt áll a hivatalos szervek rendelkezésére, a tömeges tesztelést pedig két részletben tervezik megvalósítani. Az első hullám november 2-án indul négy kritikus helyzetben lévő járásban.

Ausztria még tartja magár

Ausztriában most először lépte át a napi fertőzésszám a 2 ezret, de és a napi halálozás is megugrott, igaz még így is messze a legjobb helyzetben nyugati szomszédunk van a régióban. Bár itt is szigorítanak, zárt térben hat, kültéren pedig legfeljebb tizenkét ember gyűlhet össze péntektől, de az üzletek, kocsmák, színházak nyitva maradnak. A sógorok egyelőre bíznak abba, hogy a síszezon nem marad el, de más lesz ez is, mint eddig. A bárok ugyanis az eddigi hajnali 2 óra helyett már este 10 órakor be kell zárjanak.

Hirdetés átugrása →