Koronavírus: jó hírek érkeztek

Bár Európa nagy részén továbbra is gyorsan terjed a korona vírus és nyomában a szigorítások, azért vannak bíztató hírek is. Összeszedtünk egy csokorra valót.

A németek már idén oltanak

A forgalomba hozatali engedélyek beszerzése előtti utolsó fázisban van a német BioNtech és a Pfizer amerikai gyógyszergyár közös vakcina fejlesztése. A Bild cikke szerint Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy video konferencián kiemelte: az első oltásokat már az idén beadhatják. A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Májusban az Egyesült Államokban is elkezdődtek a klinikai tesztek. A két cég Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

Indul a nagy kísérlet

Szlovákiában az ország egész lakosságát tesztelik október végén, ebből a célból összesen mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak. Európában elsőként választották ezt a megoldást, de ha eredményes lesz a kísérlet, minden bizonnyal lesznek követőik. A tesztelés első fázisa a jövő hétvégén lesz, majd a következő hétvégén lesz a második fázis. A tesztelés önkéntes, de a kormányfő kijelentette, aki nem vesz részt rajta, annak 10 nap karanténba kell vonulnia. Egy friss kutatás szerint a magyarok háromnegyede is olyan tömeges tesztelést akar, mint Szlovákiában.

Stagnál a szennyvízben az örökítő anyag

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítő anyagának kimutatására. Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítő anyag koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintái alapján a terjedési üteme stagnál a fővárosban, és országszerte is. Így van esély, hogy a következő héten elkerüljük a dinamikus emelkedést.

A svédek túl vannak a nehezén?

A külön utas Svédországban a tavaszi járványhullám idején nem zárták be az iskolákat, üzleteket és a vendéglőket sem és az arcmaszk használatát sem tették kötelezővé. Sokan támadták őket a magas halálozás miatt, mások pedig követendő példaként hivatkoznak rájuk. Most a járvány második hulláma ugyan őket is elérte, napi ezer fölé ugrott az új esetek száma, de az látszik, hogy a halálozást tekintve sokkal jobban állnak mint máshol Európában. Naponta alig pár elhunytat jelentenek, augusztus elseje óta mindössze 150-et.

Hirdetés átugrása →