Ahol már gyakorlatilag legyőzték a koronavírust - mutatjuk hogy állnak az éllovasok

Négyszáz új koronavírus fertőzött és hat covidhoz kapcsolódó haláleset. Háron nap alatt! Mindez jól mutatja azt, hogy az átoltottság bizonyos szintjeinél elég masszívan el lehet fojtani a járványt.

Gyakorlatilag az év elején már egyértelmű volt, hogy Izrel lesz a világ koronavírus laboratóriuma., hiszen itt rekordgyorsasággal oltják majd az embereket. A december 21-án kezdődp oltási kampányban alig négy hónap alatt sikerült odáig eéjutniauk, hogy a 9,3 milliós lakosságú országban, már közel 5,4 millióan megkapták az első és majd 5 millióan a második oltást is. A gyakorlatilag 60 százalék körüli átoltottság mellett gyakorlatilag sikerült elfojtani a járványt. Az elmúlt napok adatai alapján, naponta 200 körüli új esetet jegyeznek fel és a halottak száma napi pár fő. Mindezeket az eredményeket úgy sikerül elérni, hogy folyamatosan lazítanak. Az iskolai oktatás és vendéglátás már március első felében újra működhetett, azóta többek között már rendezvényekre, koncertekre is lehet járni oltási igazolással. Sőt bejelentették, hogy május végétől már fogadnak külföldi túristákat is, igaz egyelőre csak a beoltottakat.

Európában a minta gyerek ebből a szempontból Anglia. Itt március elején nyitottak újra az iskolák és a nem alapvető cikekket árusító boltok, valamint a vendéglátóhelyek teraszai április 12-én. A lazítások itt is az átoltottság felpörgésének köszönhetőek. Az első oltást a lakosság fele megkapta, igaz enenk az is volt az ára, hogy a két oltás közötti időszakot már a kezdetekben is hosszabbra tervezték. Mára meredeken estek a számok, az elmúlt napokban mintegy 2-3 ezer közütti új fertőzést és 30 körüli halálesetet jegyeztek fel a majd 60 milliós országban. 

Hirdetés átugrása →