koronavírus február elejére minden kiderül - Izrael a korona laboratórium

Bár a legtöbb országban még csak a lakosság pár százalékát oltották eddig be, de Izraelben például már minden negyediket. Ha minden a tervek szerint halad február elejére, a második dózis beadása után Izrael lesz az első ország, ahol az idős lakosság nagy része teljesen be lesz oltva a koronavírus ellen. Így, az egész világ képet kaphat arról, hogy valós, és nem klinikai körülmények között miként hat a vakcina. Mikor vethetünk véget a lezárásoknak.

Bár még csak pár hete kezdődött a koronavírus elleni oltások engedélyezése illetve kezdték oltani a lakosokat, már ma is nagy különbségek vannak a világban országról országra. A Our World in Data https://ourworldindata.org/ adatai szerint az EU-ban egyelőre Dánia vezet, itt 2,5 százalékos az átoltottság és Málta áll még 2 százalék felett – Magyarország 0,8 százalékkal a középmezőnyben. De a világban sok olyan ország van, ahol sokkal előrébb tartanak. Az Egyesült Államokban közelednek a 4 százalékhoz, Nagy Britanniában az 5,5 százalékhoz, míg az Egyesült Arab Emírségekben a 17 százalékhoz. De az abszolút rekorder egyelőre Izrael, itt már 25 százalék felett jár az átoltottság. Nyilvánvaló, hogy ahol gyorsabban elérnek egy kritikus átoltottsági szintet, ott letudják szorítani a friss fertőzéseket és előbb tudják feloldani a lezárásokat. De hogy milyen átoltottságnál kezd drámaian csökkenni a fertőzés, illetve a súlyos esetek száma arra az élvonalban haladó országok tapasztalatai alapján látjuk majd a választ.

Ebből a szempontból fontos Izrael, ahol a 60 felettieknek már a háromnegyedét beoltották. Az adatok azt mutatják, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina első adagja után két héttel már kialakult korlátozott szinten az immunitás, nagyjából fele annyian fertőződtek meg a beoltottak közül. Pár napja pedig megkezdték a második dózis tömeges beadását is, és hamarosan megtudhatjuk a válaszokat arra a két kulcskérdésre, hogy mikortól számítható és meddig tart majd a teljes, a klinikai tesztek alapján 95 százalékosnak ígért védettség. Ha minden a tervek szerint halad február elejére, a második dózis beadása után Izrael lesz az első ország, ahol az idős lakosság nagy része teljesen be lesz oltva a koronavírus ellen, és ezzel képet kaphatunk arról, hogy valós, és nem klinikai körülmények között miként hat a vakcina.

Azok, akik mindkét dózist megkapták, úgynevezett „zöldkönyvet” kapnak az oltásról, amely hét nappal a második oltás másnapjától kezdve érvényes. A beoltottak a legtöbb koronavírus-elleni intézkedés alól mentesülnek. Nem kell karanténba vonulniuk, ha fertőzöttel találkoztak, vagy ha „vörös” minősítésű országokba utaztak, és nem kell tesztet végezniük, mielőtt belépnek Izrael turistazónáiba, melyeket „zöld szigetekként” emlegetnek a köznyelvben. A maszkviselés, a 2 méteres távolságtartás viszont egyelőre továbbra is kötelező lesz számukra is.

Hirdetés átugrása →