Brutális lakbéremelkedés - mutatjuk mennyiért bérelhetünk lakást a nagyvárosokban

Jelentősen emelkedtek az lakbérek az év első hónapjában: országosan 1,9 százalékkal, Budapesten 2,4 százalékkal nőttek decemberhez képest. Éves összevetésben 15,1 és 15,7 százalékos volt a drágulás. Januárban megdőlt a KSH-ingatlan.com lakbérindex eddigi rekordja, a 2015-ös szintekhez képest az átlagos bérleti díjak 46,3 százalékkal voltak magasabbak, erre eddig nem volt példa. A budapesti albérletárak viszont még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől. A fővárosban február végén 150 ezer forintos átlagáron kínálták a kiadó lakásokat. Tovább drágult Budapest legdrágább városrésze, az V. kerületi ingatlanokért havonta 250 ezer forintos kell adni. Veszprémben, Debrecenben, Székesfehérváron és Tatabányán az év első hónapjában 127-130 ezer forintos, míg Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon 100 ezer forint alatti átlagos bérleti díj volt a jellemző.

Sebességet váltott az albérletpiaci drágulás idén januárban, és megdőlt egy rekord - áll az ingatlan.com elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb adatai mellett bemutatja azt is, milyen albérletárak jellemezték a kínálati piacon februárban.

Országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés.   “Ez gyorsulást jelent, decemberben ugyanis 0,6 és 0,4 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal. A kétszámjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában ugyanis mélyponton voltak az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás”     - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Közölte azt is, hogy a januári áremelkedés nyomán a KSH-ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el. “A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa. A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől.” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Hol jártak az albérletárak februárban?

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy februárban a fővárosban 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ez megegyezik az egy hónappal korábbival. Ugyanakkor a legdrágább városrészben, az V. kerületben a januári 245 ezerről 250 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj. A 200 ezer forintos szint közelében voltak az átlagos lakbérek az I. és a II. kerületben is.

Januárhoz képest változás, hogy a januárban legolcsóbb kerületnek számító XXIII. kerületben egy hónap alatt 15 ezer forinttal 125 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Így a tulajdonosok február végén a X. kerületben kínálták a legalacsonyabb áron a kiadó lakásokat, amelyekért átlagosan 120 ezer forintot kértek.

A fővároson kívüli piacon Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár és Tatabánya állt a lista élén, a szóban forgó megyeszékhelyeken 127-130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A középmezőnyben tartozott Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal. A 100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt a jellemző.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex 2022 januári kiadványa ide kattintva letölthető.  

Hirdetés átugrása →