A szuper állampapír elbújhat: van ami kétszer ennyit hozott!

Ahogy kúszik feljebb az infláció, és gyengül a forint érdemes újra átgondolni, hogy melyik állampapírt válasszuk középtávon. Ha megnézzük az elmúlt egy évben melyikkel lehetett a legtöbb pénzt csinálni meglepő eredményre jutunk. Mutatjuk melyik verte toronymagasan az 5 százalékos hozamú szuper állampapírt és melyikben lehet még fantázia.

Ma már bőséges az állampapír választék, aki biztosra akar menni, választhatja a fix 5 százalékos Magyar Állampapír Pluszt, ami az eltelt idő függvényében változó sávos kamatozású, de ha megtartjuk 5 évig, akkor éves átlagban kerekítve 5 százalék hozamot ígér. Nem rossz, mondhatnánk.

De ha körül nézünk, az állampapírok között találunk olyat, amelyik az elmúlt 12 hónapban kenterbe verte a szuper állampapírt.

Hogy melyik ez? A Prémium Euró Magyar Állampapír. Például a három éves futamidejű állampapír az Euró övezet inflációjához kötött, arra fizet 1 százalék kamatprémiumot. A tavaly vásárolt sorozat esetében összességében 1,8 százalék volt a kamat. Ezek alapján még nem lenne versenyképes a PEMÁP. Csakhogy itt figyelembe kell venni a forint, euró árfolyam változását. Egy évvel ezelőtt nagyjából 330 forintot kellett adni egy euróért, most az árfolyam 365 forint környékén van. Így alig egy év alatt 10,6 százalékos veszített a forint értékéből. Ebből következően, ha euro alapú államkötvényben takarékoskodtunk beleszámolva a 10,6 százalékos árfolyamnyereséget és az 1,8 százalékos éves kamatot 12,5 százalék a hozamunk.

Azaz ha befektettünk 1 millió forintot máris 125 ezer forintot nyertünk.

A szuperállampapír 5 százalékos hozamából számolva pedig csak 50 ezer forinttal gazdagodtunk. Ez nagyon durva különbség a mai kamatkörnyezetben.

Persze arra nincs garancia, hogy a forint minden évben ennyit gyengül majd az euróhoz képest. De ha arra számítunk, éves szinten legalább 4 százalékot erősödik az euro, azaz jövő ilyenkor eléri a 380 forintot továbbra is megéri az euró alapú állampapírt választani.

Hirdetés átugrása →