A nyerő állampapír nyomában: szuper vagy prémium?

Ahogy kúszik egyre feljebb az infláció, érdemes újra átgondolni, hogy melyik állampapírt érdemes választani középtávon. Megnéztük a mai helyzetben melyik lehet a nyerő: a MÁP Plusz, a Prémium vagyaz euró alapú befektetési lehetőségek.

A hazai befektetők kedvencei lettek a magyar állampapírok, tavaly kétszer annyit vásároltak belőle, mint egy évvel korábban. A növekedés zöme a szuper állampapírnak is nevezett Magyar Állampapír Pluszhoz köthető, mely a teljes 5 éves futamidőre 5 százalék körüli éves hozamígéretével megmozgatta sok befektető fantáziáját. Sokan azt gondolják ennél jobb lehetőség nincs az állampapírok között, de érdemes azért megnézni mit tudnak a versenytársak.

2019 egészében az infláció átlagosan 3,4 százalék volt – egy évvel korábban még csak 2,8 százalék – ez pedig befolyásolja a változó kamatozású Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kamatát is. A három éves futamidejű PMÁP az infláció felett 1 százalék prémiumot fizet, azaz a legközelebbi kamatfizetéskor jövő februárban 4,4 százalékot. Az 5 éves PMÁP esetében a prémium 1,4 százalék, a kamat így legközelebb már 4,8 százalék lesz. Mondhatjuk, hogy ennél egyelőre jobb a szuper állampapír, de ma már csak egy árnyalatnyival, és az infláció további növekedésével már új helyzet jöhet.

 Magyarországon 2017 óta fokozatosan nő az infláció. Idén nyárom már felugrott 4 százalék közelébe, szeptemberben kismértékben csökkent 3,4 százalékra. Ha az éves infláció 2020-ban eléri a 3,6 százalékot, akkor fordul akocka és az inflációkövető prémium államkötvény verheti az 5 százalékos kamatozású szuper állampapírt.

 

Hirdetés átugrása →