Mutatjuk az év legjobb befektetéseit: az arany és a többiek

Lehet, hogy 2020 az arany és az ezüst éve lesz? Miután Európában és másutt őszre berobbant a koronavírus-járvány második hulláma, a részvénypiacok elbizonytalanodtak. A nemesfémek mindeközben az év egyik legjobb befektetésévé váltak.

Az idén az S&P 500 amerikai részvényindex alig emelkedett
  valamit, míg a technológiai óriások Nasdaq 100 indexe 23 százalékkal ment fel. Október elejéig még ennél is jobban szerepeltek a nemesfémek, az arany 28, az ezüst 50, a palládium 23 százalékkal drágult, csak a platina süllyedt kissé. Az arany a nyáron történelmi csúcsot döntött, unciánként 2067 dolláron, illetve határidős árfolyamon 2089,2 dollárnál.

A nemesfémek árát sokak szerint erősen megtámasztja a pénznyomtatás, márpedig az a történelemben szinte példátlan válság nyomán óriási mértékű volt az idén. (Például az USA-ban az M1 pénzmennyiség a februári 4000 milliárd dollárról augusztus végére 5395 milliárdra emelkedett.) A kamatok tovább süllyedtek, vagy a mélyben maradtak, nulla körül, miközben az infláció, bár alacsony, de pozitív. Vagyis a legtöbb befektető számára a reálkamat negatív, ezért a megtakarításai – ha kockázatmentesen akarja őket parkoltatni – veszítenek értékükből. Ha legalább az inflációt utol akarja érni valaki, a kockázatosabb eszközök felé kell fordulnia. (Magyarország ebben – talán – még kivétel a lakossági állampapírok miatt.)

A csendes devizaháború

Jerome Powell, a Fed elnöke nemrég arról beszélt, hogy legalább három évig nulla körül maradhat a kamat. A nemesfémeket a magas infláció, még inkább a negatív reálhozam elleni hatékony védelem eszközeként szokták számon tartani. Az infláció azonban egyelőre alacsony, sok fejlett országban egy százalék alatti. A nagy jegybankok az előző, 2008-as kezdetű Lehman-válság óta próbálják az inflációt felpörgetni legalább évi két-három százalékra, többnyire sikertelenül.

Az aranystandard hiányában nincs mód megvédeni a megtakarításokat az infláció által történő elkobzástól – mondta Alan Greenspan, a Fed volt elnöke. Vannak, akik egyenesen arról beszélnek, hogy nem az arany és az ezüst megy fel, hanem az összes papírpénz értékelődik le. Az országok versengve gyengítik pénzüket, csendes devizaháború folyik.

A hedge fundoktól

a jegygyűrűkig

De elég védelem-e ez ellen az arany? A helyzet bonyolult. A nemesfémek árát alapvetően a kereslet és a kínálat határozza meg, nem valamiféle fundamentális érték. Az arany idei áremelkedésének nagyon leegyszerűsítve az a magyarázata.....

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin őszi számában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

Hirdetés átugrása →