Három férfi és tíz fiuk Bajáról

Két testvér és a sógoruk viszi a Timbor-Fa nevű vállalkozást, de az elmúlt évtizedben beépült a cégbe a három férfi tíz fia is. Persze nemcsak ezért kapta meg a Timbor-Fa a legjobb családi vállalkozás díját a Makronóm Intézettől, hanem azért is, mert egyedi megoldású termékeikkel, komoly szaktudásukkal régóta a faipari megmunkálással foglalkozó cégek élvonalába tartoznak.

A Timbor-Fa egyik tulajdonosa,Kárpáti Timót a sógorával vágott bele az üzletbe, először kényszervállalkozóként. Timót testvére halála után kereste meg Ács Tibort, kettejük keresztnevéből kreálták meg később a kft. elnevezését. Eleinte mindketten egyéni vállalkozók voltak, 1991-től dolgoztak asztalosként, 2004-ig papíron külön-külön. Akkor alapították meg a céget, az évek alatt ugyanis hírük ment a városban, Baján, és annyi munkájuk lett, hogy tanulókat is fel kellett venniük. „Sokan megkérdezték már a név eredetét, a legtöbben azt hiszik, a timbor egy fa elnevezése. Végül is mondhatjuk, hogy a legjobb fafajta” – mosolyog Kárpáti Timót. „Visszakanyarodva a kezdetekhez: heten voltunk testvérek – egyébként nekem is hét gyerekem van –, és nálunk mindenki szakmát tanult. Nyolc évesen lettem félárva, akkor veszítettem el az édesapámat, aki bognár volt. Az emlékeimben megmaradt, ahogy gyalult, kereket csinált fából. Velünk élt a nagyapám is, aki kovácsként szintén otthon dolgozott, kézzel készítette az ácskapcsot, a patkót, úgyhogy bele nőttem a kézművességbe. Baján nőttem fel, nagycsaládban, egy nazarénus közösségben, ahol az volt a gyakorlat, hogy szakmát tanuljunk, így én végül asztalos szakmunkás lettem.”

Szintet kellett lépni

Timót és Tibor, a kft. alapítói az évek alatt egyre több megrendelést kaptak, elsősorban helyiektől. Együttműködésük remekül ment, lassan érdeklődni kezdtek a vállalat iránt a családtagok is. Először egy unokaöccsük szegődött hozzájuk, aztán szépen egyre több rokon is betagozódott a cégbe. „Lassan kinőttük a műhelyt – folytatja Timót –, aztán kinőttük a bővített műhelyt, majd a hozzácsatolt bérleményeket is, éreztük, hogy szintet kell lépni. Miután a munkánkból összejött egy kis tőke, 2004 nyarán tíz fővel kft-vé alakultunk, egy kivétellel mind családtagok. Ma összesen negyvenegyen vagyunk a tanulókkal együtt, csak hatan nem rokonok közülünk.”

Bővült a tulajdonosi kör is, miután Timót bátyja, Szilárd is bevásárolta magát egyharmados tulajdonrésszel. Ezután kezdték el építeni az első 1200 négyzetméteres üzemet. Szilárd lett a gazdasági vezető – a szakmája eredetileg kőműves –, és a férfiakon kívül ma két hölgy is tagja a csapatnak. „A megrendeléseink eleinte főként ajtók, ablakok voltak, aztán bútorok és más belsőépítészeti tárgyak. Baja 35 ezres város, lelkesek voltunk, hamar elterjedt a hírünk, a legfurmányosabb, legspeciálisabb megoldásoktól sem riadtunk vissza. Az áttörést egy Makovecz-tanítvány, Dévényi Sándor tervezte lakóház hozta meg, ez nagy kiugrási lehetőség volt referenciában és minőségben is. Onnantól fogva gyakorlatilag minden hírverés nélkül passzolt az egyik megrendelő tovább, a másikhoz. 2000-ben városunk szülötte, az ismert színész, Hegedűs D. Géza felesége, Anikó kért fel bennünket egy budapesti munkára: az ő mahagónilépcsőjüket mi készítettük, ez indította el a folyamatot, hogy a fővárosban is kézről-kézre adjanak bennünket a kliensek és a belsőépítészek.”

A vevőkör egyre bővül

A Timbor-Fának évente 50-60 megrendelése van, ez persze nem egy terméket jelent megrendelésenként, hanem gyakran egy egész villa berendezését, a képkerettől a bútorokon és a lépcsőn át a nyílászárókig. Egy munka egymilliótól akár 250 milliós bevételt is jelenthet, de ma már nemcsak magánszemélyek keresik meg őket. Így nyerték el például a Corvin áruház felújításánál a műemlékvédelmi épület ablakainak vagy a Várban található Pénzügyminisztérium műemlékablakainak elkészítését.

Megbízásaik fele-fele részben jönnek a magánszférából és az előbb említettekhez hasonlókból, de nem szeretnék háttérbe szorítani az eddigi vevőkört. 2004-ben megvették az első 4000 négyzetméteres területet, ahol négy év múlva felépült egy 1200 négyzetméteres üzem, ám hamarosan az is szűk lett, így azóta kétszer is hozzáépítettek egy-egy 700, illetve 500 négyzetméterest. Ma több mint egy hektáros területük van, a bővülés pedig folyamatos. Rengeteg a visszatérő kliens, jól tudják, ha Timbor-Fa terméket szeretnének, hosszú hónapokat is kell várniuk a munka megkezdésére. Igaz, a minőség mindenért kárpótol!

„Mostanában nehezített a pálya az építőanyagárak miatt – mondja Timót –, nem mindig kiszámítható,
hogy mennyibe is kerül egy-egy megrendelés, főleg nálunk, a hosszú határidőre vállalt munkák miatt. Volt szerencsétlen döntésünk is, hiszen elég rizikós 6-9 hónapra előre tervezni, mikor naponta változnak az árak. De úgy vélem, kevésbé járunk rosszul, ha az erkölcsi kötelességünket tartjuk be, azaz a vállaltak szerint teljesítünk. Azokkal az összetevőkkel kell élni, ami a kezünkben van. Hálásak vagyunk azért, hogy még nem volt veszteséges évünk, bár akadt olyan, hogy majdnem nullára jött ki a nyereség; de......

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin őszi lapszámában jeent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő.

Hirdetés átugrása →