Megvan a lista – ezek a legkapósabb autómárkák Európában

Bár az autóipar sokáig abban bízott, hogy 2020-ban a neheze már megvolt és innen csak felfelé indulhatnak az eladások, de 2021 rácáfolt erre. Az Európai Unió autópiaca tovább zsugorodott, egymás után a második évben adtak el 10 milliónál kevesebb autót. De nagy nyertesekben és nagy vesztesekben nincs hiány, az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb statisztikáiból kiderült, mely márkák tudták növelni eladásaikat és kiknek zuhantak az eladásaik.

A globális chiphiány, a beszállítói lánc problémái, a gyorsan emelkedő szállítási költségek és a hatalmas nyersanyag- és energiaárak növekedés padlóra küldte az autóipart. Az árak látványosan emelkedtek, a kereslet nem tudott a korábbi szintre emelkedni és sok esetben a szállítási idő is lényegesen meghosszabbodott.

Összességben 2,4 százalékos csökkenés után mindössze 9,7 millió személygépkocsi talált gazdára 2021-ben az EU-ban. Hogy ez mennyire kevés, azt jól mutatja, hogy 2019-ben az utolsó békeévben több mint 15 millió talált gazdára. A magyarországi eladások még ennél is nagyobbat, majd 5 százalékot estek.

Több mint 10 százalékos zuhanást jelentett négy nagy márka is a Ford (19) Nissan (17,7), a Renault (16,3) míg a Mercedes (14,4) százalékot. A három nagy nyertes, mind 10 százalék vagy efölötti növekedéssel egytől-egyig ázsiai. A Kia és a Hyundai 18 százalékkal, míg a Toyota közel 10 százalékkal több autót adott el, mint egy évvel korábban.

Hirdetés átugrása →