Az MBH Bank többségi részesedést szerez a Fundamentában

Az MBH Bank Nyrt. („MBH Bank)” a mai napon részvényadásvételi szerződést írt alá a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt.  („Fundamenta”) összesen 76,35%-os tulajdonrészének megvásárlására a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-vel, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-vel és a német Wüstenrot & Württembergische AG-vel. A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében.

A tranzakció zárását követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel. A Fundamenta ügyfelei ugyanakkor élvezhetik egy stabil, tőkeerős bank biztos hátterének, hosszú távon pedig országos fiókhálózatának és széleskörű termékportfóliójának előnyeit, így az ügyfelek számos új befektetési, biztosítási és hiteltermékhez férhetnek majd hozzá kedvező feltételek mentén.

Az akvizíció az MBH Bank számára jelentős növekedést jelent: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. Mindemellett a Fundamenta erős értékesítési hálózata révén új csatornákon, még szélesebb körben lesznek elérhetőek az MBH Bank termékei. A Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlására alapozva a bank olyan átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztémát építhet, amellyel tovább erősítheti piaci szerepét olyan területeken is, mint az energiakorszerűsítési hitelezés, valamint a társasházi felújítások.

Az MBH Bank jelenleg közel kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel, 893 milliárd forint saját tőkével, közel 5000 milliárd forint bruttó hitelállománnyal és több mint 6200 milliárd forint betétállománnyal rendelkezik, kiterjedt fiók- és ATM-hálózata révén az egész országban jelen van, piacvezető többek között a vállalati szegmensben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletág finanszírozásában, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez. 

„A Fundamenta megvásárlása fontos állomás a növekedési stratégiánk megvalósításában, ugyanakkor a tranzakció igazi nyertesei a két hitelintézet ügyfelei lesznek, akik hosszú távon még több csatornán, még szélesebb termékpalettához férhetnek majd hozzá. A mostani lépés révén olyan új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma jöhet létre, amely egyedülálló lehetőségeket biztosít az otthonteremtésre az ügyfeleknek, legyen szó ingatlanvásárlásról vagy -korszerűsítésről” - mondta Dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés átugrása →