Csökkent az európai topklubok vállalati értéke

Kis mértékű eltérés a rangsorban, drámai változások a pénzügyi teljesítményben. A „Football Clubs’ Valuation: The European Elite 2021” című jelentés a 32 legjelentősebb európai futballklubot rangsorolja a vállalati értékük (Enterprise Value – EV) alapján, immár hatodik éve. Főként a korona-vírus-világjárvány hatásai miatt a legjobb 32 klub összesített vállalati értéke éves összehasonlításban csökkent – először az éves jelentések során!

A COVID-19 világjárvány hatásai egyértelműen megmutatkoztak Európa legjelentősebb futballklubjainak pénzügyi teljesítménymutatóiban. A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csoportjának éves jelentéseiben először fordult elő, hogy az előző évi résztvevők vállalati értéke éves szinten csökkent, és ennek következtében az előző évhez képest a 32 legjelentősebb európai futballklub összesített vállalati értéke is 15 százalékkal csökkent (6,1 milliárd euróval), 33,6 milliárd euróra, ami alig magasabb a 2018-as értéknél. Míg tavaly mindhárom dobogós klub növelte a vállalati értékét (a Real Madrid 8 százalékkal, a Barcelona 19 százalékkal, a Manchester United pedig 4 százalékkal), ezúttal 16 százalékos, 10 százalékos, illetve 20 százalékos visszaeséssel zárták az időszakot. Ugyanez a három klub most a 3 milliárd eurós érték alá esett, miközben tavaly meghaladták ezt a szintet.

A vállalati érték általános csökkenése mögött az áll, hogy a 32 klub működési bevételei visszaestek – szemben a COVID előtti öt szezonban tapasztalt folyamatos növekedéssel –, és a jövedelmezőségük is romlott. A világjárvány a legnagyobb mértékben a közvetítési és a meccsnapi bevételekre volt hatással, míg a kereskedelmi bevételek enyhén növekedtek, főként a válság kezdete előtt kötött megállapodásoknak köszönhetően. A járvány hatása a klubok nyereségességében is megmutatkozik: a legjobb 32 klub közül mindössze hét számolt be nettó nyereségről, míg egy évvel korábban 20 nyereséges klub volt az elitben. A vállalati érték mostani, elsősorban a COVID-19 járványnak tulajdonítható 15 százalékos csökkenése ellenére a 32 klub összesített vállalati értéke 2016-tól mostanáig 27 százalékkal nőtt.

Az idei jelentésben külön fejezet elemzi a vírus széleskörű hatásait. A KPMG Football Benchmark becslése szerint az UEFA 55 tagszövetségének topligás klubjai együttesen a 2019/20-as szezonban várhatóan az összesített működési bevételükben 11 százalékos (2,5-2,7 milliárd eurós) visszaesést tapasztalnak éves szinten, ami a 2016/17-es szezonban elért szintnek felel meg. A játékosok értéke sem maradt érintetlen – az 500 legértékesebb játékos összesített piaci értéke 2020 februárja és 2021 áprilisa között 10 százalékkal csökkent. Megdöbbentő képet adnak a COVID-19 következményeiről a 2019/20-as szezonra vonatkozó nettó eredményadatok is. Nyolcvan klub, köztük az összes európai futballóriás, amely eddig nyilvánosságra hozta pénzügyi eredményeit, összesen 2,04 milliárd euró nettó veszteséget könyvelt el. Egyértelműen kijelenthető, hogy a globális egészségügyi válság felszínre hozta a futballklubok üzleti modelljeiben már meglévő alapvető problémákat is.

 

Hirdetés átugrása →