Mibe fektessünk? Tippek koronavirus járvány idejére

A nagy esés utáni visszapattanás már megvolt a részvénypiacokon – legalábbis az első –, de azért érdemes körülnézni, mely szektorok, cégek lehetnek nyerők a járvány idején és annak vége után.

A 2020-as évben hullámvasútra kerültek a részvények. Az
  esést, majd a felpattanást is az amerikai részvénypiac vezette. Az S&P például a februári közel 3400 pontról előbb 30 százalékot esett, majd a március vége felé elért 2300 pont körüli lokális minimumhoz képest a legerőteljesebben pattant fel, és a nyár végéig közel 40 százalékot emelkedve, már minden idők történelmi maximumát ostromolta. Na, erről a hajóról is lekéstünk, gondolhatják sokan, de egyáltalán nem biztos, hogy igazuk van. Bár a hullámvasúton talán túl vagyunk – igaz, nagy kérdés, mekkora lesz a második hullám, és mekkora lesz ennek tőzsdei hatása – érdemes megnézni, hogy milyen fogyasztói változások jellemzik a társadalmat, és ezek a folyamatok milyen szektorokat, cégeket tehetnek felülteljesítővé.

A nyerő ötös

Ha megnézzük, mi történt az év eddig eltelt részében, azt látjuk, hogy a zömmel hagyományos cégeket tömörítő Dow Jones index az év eleji 29 ezer pontos értékét a március végén indult visszapattanás ellenére sem tudta megközelíteni. Nyár végén 28 ezer pont alatt állt. Szenvednek a gazdasági ciklusokra érzékenyebb hagyományos vállalatok, a legtöbben közülük erőteljesen csökkenő bevételekre, profitra számítanak, vagy éppen a bizonytalan helyzet miatt visszavonták idei eredmény-előrejelzésüket.

A lezárásoknak és társadalmi távolságtartásnak azonban vannak nyertesei is a tőzsdén. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq index például már június végén megütötte a február végi csúcsát, és az év eleji 9 ezer pontos szintről 11.200 pontig emelkedett. Az otthoni munkavégzés, szoftveres és felhőalapú megoldások, az online vásárlás mind a nagy tech cégek malmára hajtotta a vizet.

Az igazi nyertesek pedig ismét a FAANG (Facebokk, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvények. A nagy ötös sosem tud veszíteni. A digitalizáció megállíthatatlanul terjed, ők egyre erősebbek és hatalmasabbak, úgy tűnik, nincs is komoly politikai szándék, hogy szabályozzák őket. Bár az eszeveszett nagy emelkedést követően szeptemberben durván zuhant a nagy ötös árfolyama, de van rá esély, hogy ez csak egy korrekció, és utána minden megy tovább.  Nyernek a világjárvány közepette, de valószínűleg akkor is felülteljesítők lesznek, ha annak vége lesz.

Home working

De ne ragadjunk le a legnagyobb technológiai óriásoknál. A maradj otthon és a szociális távolságtartás idején, aki csak tehette, átállt az otthoni munkavégzésre. Terjedt ez eddig is, de most akkora lendültet kapott, mint egy Tesla, amikor kilő a pirosnál. A Twitter például úgy döntött, hogy munkavállalóinak tartósan lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, míg a nagy cégek közül elsőként a Google jelentette be, hogy náluk a jövő nyárig biztosan marad a home working.

Igazi karantén részvénynek számít ......

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin őszi lapszámában olvasható.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

Hirdetés átugrása →