Mindenki panelt akar

Jelenleg a legfelkapottabb ingatlantípus még mindig a panellakás a budapesti ingatlanpiacon. Aminek csak egyik oka az, hogy viszonylag olcsók. Emellett a jó adottságú és a kisméretű ingatlanok is népszerűek a vevők körében.

A kereslet még mindig képes tovább tolódni a panellakások irányába. Legalábbis Dél-Budán ezt érzékelik az ingatlanközvetítők. „A legkeresettebb méretek és elosztások skálája a garzonlakásoktól az egy nappali plusz két hálószobás lakásokig terjed, elsősorban a méretük és az áruk miatt. Ebből következően persze ezek a méretek most hiánycikknek számítanak.” - mondta Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlannál a dél-budai régióért felelős vezető.

 

A XIV. kerület ingatlanpiacán is a panellakások a leginkább keresettek, de mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője megjegyezte: ezek mellett sokan érdeklődnek az újszerű és a használt téglaépítésű lakások iránt is. Úgyhogy azt lehet mondani, hogy 40-45 millió forintig szinte minden a vevők célkeresztjében került Zuglóban. „Elosztást tekintve a leginkább keresett lakások Zuglóban a másfél-kétszobások, illetve a három szoba különböző kombinációi, melyek alapterülete 40 és 60 négyzetméter között mozog. Jól mennek azonban a garzonlakások is, aminek ahhoz is köze lehet, hogy rendkívül szerény belőlük a kínálat.” - jelezte Sebestyén Tamás.

 

A IV. és XV. kerület ingatlanpiacán is a kis és közepes méretű panellakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet: a legfelkapottabb méret a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás. „Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok: leginkább a központi fekvésű, mégis csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedési adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek.” - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője.

 

„Kőbányán ugyancsak a panel a favorit, és mivel a kínálat szerény ebből a típusból, a kismértékben túlárazott lakásokra is van érdeklődő.” - hívta fel a figyelmet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

Miért a panel?

 

Kántor Istvánné magyarázata szerint a vevők alapvetően az ésszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, korszerű, rentábilisan fenntartható ingatlanokat keresik. Ezeknek a feltételeknek pedig a legjobb ár mellett a panellakások felelnek meg leginkább. De van más ok is.

 

„Jelenleg ahhoz, hogy bármilyen lakást hitelre meg tudjunk vásárolni, minimum 4-5 millió forintos önerőre van szükség. Ez az az összeg, amit a legtöbben még elő tudnak teremteni önerőként, és ezen önerő felhasználásával érhető el számukra egy 20-25 millió forintos lakás. Nem véletlen, hogy az ilyen áron kínált lakások - alapvetően a panellakások - iránt mutatkozik most a legnagyobb kereslet Budapesten. A panelek ráadásul praktikusak, könnyen berendezhetők, és még a fenntartási költségük is versenyképes.” - hangsúlyozta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

 

De a panelek népszerűségének okai közé tartozik a megfizethető árak mellett az is, hogy egy korszerűen felújított, panelprogramos épület sok esetben már ugyanazt a komfortot tudja biztosítani, amit egy téglaépítésű társasház. Nagy Csaba úgy látja, hogy sok vevő számára a panelek és a téglaépítésű lakások között élhetőség szempontjából nem igazán érzékelhető különbség. Ami talán eltérést jelenthet, hogy a téglaépítésű lakásoknál intimebb, zöldebb a környezet, és kisebb lakóközösség.

 

Keresettek a jó adottságú ingatlanok is

 

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetőjének tapasztalatai szerint ugyanakkor minden olyan ingatlan népszerű, mely zöldövezetben, csendes környezetben található, jó tájolású, lehetőleg első emeleti, nem szorul felújításra és kiváló a környék közlekedése. Ezek a jellemzői egy igazán jó adottságú ingatlannak. „Ha egy ilyen lakás egy kicsit túl van árazva, még akkor is vevőre talál. A helyzet azonban az, hogy ilyen ingatlanok csak elenyésző számban vannak jelen a bel-budai lakáspiacon.” - tette hozzá a szakértő.

 

Rácz Gyula László arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelek mellett a vevők kedvelik a kifejezetten jó állapotú ingatlanokat, melyekhez egyáltalán nem kell hozzányúlni. Ennek kapcsán viszont azt a problémát is megemlítette, hogy a felújításra szoruló ingatlanok tulajdonosai gyakran csak 1-2 millióval áraznak a felújított ingatlanok alá, holott a felújítás költsége lényegesen magasabb: akár 4-5 millió forinttal is lehet számolni. Az aránytalanságot a vevők látják, ezért az így árazott ingatlanok addig nem kerülnek értékesítésre, ameddig nem történik árkorrekció. Ez sok esetben több hónap is lehet.

 

A kisméretű ingatlanok a belső kerületekben is keresettek

 

„Bel-Budán egyébként a kisméretű, másfél szobás - vagy legalábbis másfél szobássá alakítható -, de olcsó lakásokra mutatkozik rendkívül nagy a kereslet. Ezek az átlagosnál könnyebben eladhatók, még akkor is, ha nem ideálisak az adottságaik. Mondjuk egy zajosabb utcában (például a Lajos utca, Csörsz utca, Krisztina körút) találhatók.” - jegyezte meg Nagy Andrea.

 

„A Belvárosban hasonló a helyzet: itt a garzonlakások jelentik a “slágerterméket”. Egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti a befektetők számára az ideális vételt.” - magyarázta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. „Ezeknél a könnyen kiadható, kisméretű lakásoknál még mindig észlelni lehet némi drágulást, bár nagyon nehéz mérni ezt a növekedést.” - tette hozzá.

 

„A VIII. és IX. kerületekben a legnagyobb kereslet a különnyíló, másfél-kétszobás lakásokra mutatkozik.” - jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Fontos emellett a jó közlekedés is: a metró közelsége mindig vonzó, ami az árakban is megnyilvánul, ugyanakkor elvárás, hogy lehetőleg csendes legyen a lakás.

 

Az is megfigyelhető, hogy az első és második emelet a favorit, és kevésbé szeretik a vevők a földszintet, valamint a legfelső emeletet, de ezek sem eladhatatlanok az ingatlanközvetítő szerint. Emellett fontos a vevőknek, hogy milyen állapotú a ház, így egy “ékszerdobozt” sem lehet eladni egy teljesen elhanyagolt házban - fogalmazott Hart Erzsébet. Végül pedig az is határozottan érezhető, hogy nagy a kereslet az újszerű ingatlanok iránt, annak ellenére, hogy ezek ára határozottan magasabb.

 

Hirdetés átugrása →