Mutatjuk, mennyi lehet a minimálbér 2021-ben

Ahogy közeledik az év vége, az egész országot foglalkoztatja a kérdés: mennyi lesz a minimálbér jövőre, hány százalékot emelkedik az ideihez viszonyítva? 

A minimálbér, a kötelező legkisebb munkabér, az az összeg, amelyet a munkáltató a munkavállaló részére köteles legalább fizetni. Ezt az összeget az állam állapítja meg. Az elmúlt három évben szép sorban 8, 8 és megint csak 8 százalékos volt a minimálbér növekedése. Ennél magasabb mértékű emelés csak 2017.ben volt, akkor 15 százalék.

Ha megpróbáljuk megtippelni, mire lehet jövőre számítani, fontos figyelembe venni, hogy elsősorban a járvány hatására, a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet miatt visszafogottabb béremelkedésre van kilátás. A cégek is óvatosabbak, a bizonytalan kilátások miatt nem akarnak nagy költségnövekedést, és fontos szempont az is, hogy a járvány hatására sok szektorban megszűnt a korábbi években tapasztalt a munkaerőhiány. Gondoljunk csak a megtépázott turizmus, vendéglátás szektorra. Ráadásul a külföldi munka is kevésbé csábítja a magyar dolgozókat. Másrészről persze figyelembe kell venni, hogy az infláció jelenleg is majd 4 százalékos növekedést mutat éves szinten. Nagy meglepetés lenne, ha a munkavállalók, a munkaadók és az állam ennél alacsonyabb szintű bárminimum emelésben egyezne meg, azaz csökkenne a reálbér. A legvalószínűbbnek egyelőre az 5 vagy a 6 százalékos emelés tűnik. Ha figyelembe vesszük, hogy azért közelednek a választások is, mi inkább a 6 százalékra tippelnénk. Ha igazunk van, akkor jövőre, a mostani 161 ezer forint helyett 170 ezer forint lesz a minimálbér.

Hirdetés átugrása →