Egy klassz tipp a hosszú hétvégére

Mediterrán klíma, sok történelmi emlék, izgalmas kulturális programok és a gasztronómiai kínálatra sem lehet panasz. Pécs pont olyan hely, ami csábít egy hosszú hétvégére. Ja és az utazást összekapcsolhatjuk egy villányi látogatással is.

Miért is kellene mindig külföldre menni, ha pár napunk van egy utazásra? Nem beszélve arról, hogy mostanában nem is nagyon lehet. Néha érdemes felfedezni egy hazai várost, vagy ha éppen a kedvencünk, akkor ismét felkeresni. Szerintem a hazai kínálatból Pécs talán a legizgalmasabb, garantáltan nem fogunk unatkozni egy hosszú hétvége során.

Ráadásul pont 10 éve végig autópályán haladhatunk, ahol, legalábbis Dunaújváros után már olyan kicsi a forgalom, hogy néha szinte magányosnak érzi magát az autós. 230 valahány kilométer, két óra. (Ha repülnénk valahova, nagyjából akkor szállnánk fel, amikor megérkezünk Pécsre.) Hazánk legmediterránabb városa egyébként 10 éve kezdett igazán divatba jönni, köszönhetően annak, hogy abban az évben Európa egyik kulturális fővárosa volt.

Ha korán érkezünk kezdhetjük a napot az újhullámos Reggeli-ben. Péksütemények, sok tojás étel, különleges gyümölcs és zöldséglevek, valamit remek kávé. Tényleg mindenki talál kedvére valót. A fő sétáló utcának számító Király utcában egymás hegyén, hátán találunk klassz helyeket, itt van például a szomszédban a nagy testvér, a már korábban indult Nappali, mely reggeltől estig a pécsiek kedvenc találkozó helye, este pedig koncert és buli helyszín.

Ha már a városnak ezen a részén járunk rögtön érdemes felkeresni Pécs egyik igazi attrakcióját, a Zsolnay kulturális negyedet. Itt élt és alkotott a porcelánjairól Európa szerte híres Zsolnay család. Öt hektáros területen 4000 négyzetméter összterületű, 15 védett műemlék épület és 88 köztéri Zsolnay szobor. Lenyűgözően szép. Három állandó kiállítás, a legrégebbi Zsolnay termékeket bemutató Rózsaszín kiállítás, a család és gyár történetet bemutató, és a Zsolnay aranykora kiállítás, mely az Amerikából hazatért Gyugyi László legendás 700 darabos kerámia gyűjteményét mutatja be. De itt található emellett a Zsolnay mauzóleum, szabadtéri játszóterek és sok gyerekeknek szóló program is. A minden kiállításra és programra szóló teljes árú jegy, egyébként 5500 forint.

Az elmúlt 10 évben gasztronómiai szempontból is sokat fejlődött Pécs.  Kézműves sörözők, borbárok, kávézók és jó vendéglők. Mindenki találhat kedvére valót. A mi egyik kedvencünk a Blöff, a Jókai téren, mely kiváló tengeri halakat és mediterrán ételeket kínál. Friss alapanyagok (részben az eszéki piacról szállítanak), izgalmas étlap.   Ha már ebéd után vagyunk, érdemes egy különleges kávézót keresni. A város talán legszebb utcájában, a Ferencesek utcája elején a Kisülés nevű helyet ajánljuk. A hely pici, a kávé kitűnő és egyébként fair trade.

Pécs a török emlékekben leggazdagabb magyar város. A Széchenyi téren áll a város egyik jelképének is számító épület, a kaptármintázatú ablakos Gázi Kászim pasa dzsámija, mely érdekes módon ma jelenleg római katolikus templomként funkcionál.

Pécset ma már, hasonlóan az európai nagyvárosokhoz, vezetett tematikus sétákkal is felfedezhetjük. A „Pécs hangjai” túrán például a belvárosban felcsendülő, a legtöbbeknek fel sem tűnő zenék nyomába eredhetünk, de van hat órás Zsolnay túra is, minden, ami a családdal kapcsolatban fontos, bejárhatjuk a Pezsgőház 150 éves labirintusait, vagy éppen barangolhatunk a Mecsek oldalában található Tettye városrészben. A dzsámitól a Széchenyi tér felső részén a Janus Pannonius utcán át (menet közben megnézhetjük a szerelmesek lakatait) közelíthetjük meg a Székesegyházat. A város egyik legfontosabb kulturális történeti emléke. Impozáns a négy 60 méteres torony az épület sarkainál. Az előtte elterülő hatalmas téren gyakran vannak koncertek, vásárok. Nem messze található a Cella Septichora, a világörökségi védettséget élvező Ókeresztény sírkamrák bemutatóhelye. Pécs egyébként a múzeumok frontján is elég erős kínálattal bír. A múzeum utcájának is becézett Káptalan utcában például az épületek jó része múzeum. Itt találhatjuk többek között a Zsolnay múzeumot Pécs legrégebbi ma is álló lakóházában, itt van a világhírű Pécsen született Victor Vasarely múzeum, de kihagyhatatlan az egyik legkülönlegesebb magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar műveinek legnagyobb gyűjteménye, és megcsodálhatjuk a Magányos Cédrust, valamit a Római híd Mosztarban alkotását is.

Ha vacsorázni lenne kedvük, a közelben egy másik kedvenc vendéglőnk, a Ferencesek utcájában a Balkán Bisztró. Délszláv specialitások, burgerek, remek laza hangulat, barátságo kerthelyiség, kézműves sörök. És borban is erősek, nemcsak helyi borok kaphatók, hanem horvát, motenegrói vagy éppen szlovén palackok is.

Ha ennyi belefér két napba, akkor harmadnap indulhatunk fel a Mecsekbe. A belvároson kívül talán a legtöbb látnivaló a hegyre felvezető Tettyén található. Többek között gyönyörű kilátás, arborétum, barlang. Érdemes mindenképpen felmenni a Havi hegyre, jól kiépített gyalogúton lehet megközelíteni az út végén álló kápolnát. Ezt a pécsiek a 17. század végén építették Havas Boldogasszony tiszteletére, megköszönvén, hogy túlélték a pestis járványt. Nem messze a Pintér kert, ami egy gyönyörű arborétum, több mint 30 védett növénnyel. De bejárhatjuk a Tettye barlangot is, és ha szeretjük a panorámát és a magas épületeket, akkor irány a Misina, ahol az ország legmagasabb épületének számító TV toronyból csodálhatjuk meg a panorámát. Jó időben elláthatunk a Villányi dombságig is.

 

 

Hirdetés átugrása →