tippek a jó könyvek szerelmeseinek

Senki sem szeret úgy pénzt költeni egy-egy könyvre, hogy aztán a felfokozott várakozás komoly csalódásba csap át. Hogy elkerüljük a csapdákat, érdemes csekkolni a könyvajánló és értékelő oldalakat.

Reneszánszát éli az olvasás.  A koronavírus-világjárvány és a maradj otthon közepette többen és többet olvasnak, mint eddig. Egy május eleji Nielsen Book-kutatás szerint az Egyesült Királyságban a válaszadók 40 százaléka mondta azt, hogy többet olvas, mint korábban, és az olvasásra fordított átlagos idő is markánsan emelkedett, heti 3,5 óráról 6 órára. (Tegyük hozzá: a felmérés a legkeményebb kijárási korlátozások idején készült…) A válaszadók fele mondta azt, hogy azért, mert több a szabadideje, közel ugyanennyien szórakozást keresnek, míg egyharmaduk számára az volt a legfontosabb, hogy a könyvek segítségével el tudtak menekülni a nyomasztó valóság elől.

A tanulmány szerint nem a könnyű, limonádé történetek lettek keresettebbek, hanem a krimik és a thrillerek. Ezek ugyanis az átlagosnál jobban le tudják kötni az olvasók figyelmét, és a sötét tónusú könyvekben gyakran születik megoldás, vagy legalább magyarázat a történtekre, ami megnyugtató az olvasó számára. A könyvekben sokszor győz a jó a gonosz felett, helyreáll a világ rendje, ha kint tombol is a járvány.

Szóval egyre többen olvasnak – meg ugye eddig is tudtuk, hogy olvasni jó dolog. Most már csak az a kérdés, miképpen válasszunk ügyesen és gyorsan magunknak könyvet, és mindebben hogyan segít a digitális technika. A 21. század technikája egy alapvetően 20. századi hobbiban.

Molyolók

Ha magyarul szeretnénk olvasni, és ugye a legtöbbünk így szeretne, ha nem szakkönyvről van szó, elsőként a Moly.hu-t
érdemes felkeresni. Részletes és különféle módokon listázható adatbázis, címkézés és ajánlórendszerek révén segít abban, hogy könnyen találjunk olvasnivalót magunknak. Lehetővé teszi az olvasások, a várólista, a saját és a megszerezni kívánt könyvek nyilvántartását, könyvek és alkotók értékelését, kedvenc könyvek és alkotók vezetését.

De legalább ilyen fontos a könyvekről folytatott eszmecsere, a könyvekkel és olvasással kapcsolatos élmények megosztása. Emellett a Moly segíti a felhasználó könyvhöz jutását: igyekszik minél több és jobb forrást megjeleníteni, ahol egy adott könyv megvásárolható, illetve Moly-tagoknak is lehetőségük van adásvételre és cserére. Hogy mennyi olvasnivaló van itt a könyvekről, azt jól mutatják a sarokszámok. Több mint 200 ezer tag több mint 400 ezer könyvről írt már, több mint hárommillió értékelést és tízmillió feletti hozzászólást találunk az oldalon.

Kezdeti nehézségek

De nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban. A nagyon jó és a jó könyvek lényegében mind 90 pont (100 a maximum) körül vannak az értékelések alapján, nagyon rosszat találni 70 körül. Na, ebből sokat nem tud meg az egyszeri olvasó. Hasznos, hogy melyik könyvet hol, mennyiért lehet beszerezni, megnézhetjük a fülszövegeket, címlapokat.

Jók az idézetek, egy gyors benyomást szerezhetünk, hogy milyen a könyv stílusa – már aki akar így „beleolvasni” – és az értékelések adnak egy összképet. Mármint a kiemeltek, mert csak ezeket lehet olvasni – ahogy írják, itt a legnépszerűbb értékelések közül azok jelennek meg, melyek nem tartalmaznak cselekményleírást és nem szélsőségesen negatívak. (Számomra rejtély volt, hogy a nem kiemelt értékelések hol találhatók, öt perc nyomozás után feladtam. Nagy nehezen találtam egy „üzenet a Molynak” funkciót. Igyekszünk egy héten belül válaszolni, írták… Aztán pár nap múlva válaszoltak is, a könyv adatlapján, a jobb fülön vannak az értékelések. Tényleg. De tényleg nem egyszerű megtalálni).

Nyitás a nagyvilágra

Az egész egy kicsit olyan, mint amikor......

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K magazin decemberi lapszámában jelent meg.

Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy

 

Hirdetés átugrása →