Ki kér 1 millió forintot?

Áprilisban 330 ezerre nőtt a munkanélküliek száma. Erre egy új eszköz, a munkahelyteremtő bértámogatási program bevezetésével reagált a kormány

Az áprilisban bevezetett, három hónapra szóló bértámogatási programba jelentkezők száma az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt. Eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot.95 ezer munkavállaló után kértek a cégek támogatást, átlagosan 167 ezer forintos összegben. A legtöbb támogatási igény a turizmusból, a feldolgozóiparból, a vendéglátásból, a kereskedelemből, a gépjármű-javítási és szállítás-raktározási ágazatból érkezett. Összesen 40 ezer olyan munkavállaló van, akiknek az ügyét már pozitívan elbírálták, ők közvetlenül az államtól már meg is kapták az igényelt összeget.

Mivel a válság kitörése és április között legalább 50 ezren elveszítették állásukat - a munkanélküliek száma 330 ezer fő -, a kormány újabb eszközt vezet be. A munkahelyteremtő bértámogatási program, érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását: a programban több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből a becslések szerint ebből 70 ezer álláskereső munkába állását tudják támogatni. A 6 hónapos támogatási időszakban a bruttó bér és a szocho 100 százalékát, de legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak. A hat hónapos bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a munkáltatótól. A munkavállalók nettó 112 ezer forintot kapnak meg ebből havonta, 9 hónap alatt 1 millió forintot. A munkáltatónak emellett vállalnia kell, hogy ezen idő alatt megtartja az állományi létszámot.

Hirdetés átugrása →