Nagyon pörög az ingatlanpiac

Őszre jósolták a szakértők az újépítésű ingatlanok átadásának első nagyobb hullámát. Tömeges a kulcsátadás, és a daruerdők is maradnak, hiszen a piac lendülete kitart. Az idei első félévben kiadott közel húszezer építési engedély közül minden másodikat többlakásos társasházi beruházáshoz állították ki.

Bevált az ingatlanpiaci szakértők jóslata, akik most őszre jelezték az újépítésű ingatlanok átadásának első nagyobb hullámát. A szakember- és kivitelező-hiányról szóló hírek ellenére tömeges a kulcsátadás. A daruerdők is maradnak: az állami támogatásokkal is mozgásba hozott piac lendülete biztosan kitart az alacsony lakás-áfakulcs tervezett, 2019-es kivezetéséig. Idén az első félévben 40%-kal több építési engedélyt adtak ki az egy évvel korábbinál, csak a március-június időszakban két és félszer több lakás építését engedélyezték, mint például hét évvel korábban, a válság időszakában. Ezzel a növekedési ütemmel Magyarország európai összevetésben is dobogós.

 

Az újlakások piacán a hagyományos két és félszobások mellett a 30-40 négyzetméteres ingatlanok a legkelendőbbek. Előfordul, hogy két szomszédos vevő a hasonló tulajdonságú és méretű ingatlanjához milliókkal eltérő áron jut hozzá. „Bevett gyakorlat, hogy a beruházók bizonyos készültségi fokokat elérve, akár több alkalommal megemelik az ingatlanok árát néhány százalékkal” – ismerteti piaci tapasztalatait Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere. Ezzel egyrészt minél korábbi vásárlásra ösztönzik az érdeklődőket, másrészt követik a piaci árváltozást. Hiszen az egy-két évig tartó építkezés alatt akár nagyobb mértékű növekedés is lehet egy népszerűbb környék ingatlanáraiban.

 

Az érdeklődőknek ezért azt tanácsolja az OTP Ingatlanpont szakértője, hogy olyan környéken nézelődjenek, ahol több projekt is fut, így nagyobb a verseny a beruházók között. A tervezőasztalról vásárlás az alacsonyabb árak miatt csábító, és jobban a vevő igényeire szabható az ingatlan. De minden esetben érdemes utánanézni, hogy a beruházó rendelkezik-e az érvényes engedélyekkel, pénzügyi biztosítékokkal, referenciával. Homolya Gergely szerint hozzájuk rendszerint azért fordulnak az újépítésű ingatlant kereső ügyfelek, mert szigorúbb követelményeket támasztanak a beruházók felé, és több finanszírozási lehetőséget biztosítanak. Tapasztalata szerint a hazai vásárlóknak ezen a piacon is egyre inkább versenytársai a külföldi érdeklődők, akik egy beruházás lakásainak akár nagyobb részére is rátehetik egyben a kezüket.

 

Hirdetés átugrása →