Rezsicsökkentés napelemmel - otthonfelújítási támogatás vagy napelemes pályázat?

A napelemek iránti megnövekedett kereslet egyértelműen jelzi, hogy a megújuló energiaforrásra való átállás nemcsak a klímaváltozás elleni harcban, hanem az elszabaduló rezsiárakkal szemben is hatékony megoldás. És szerencsére még a beruházás finanszírozásában is kaphatunk segítséget.

A kormány júliusban jelentette be, hogy módosítja a rezsicsökkentésre vonatkozó szabályokat az elszálló energiaárak miatt. Ennek hatására a napelemrendszerek iránti kereslet berobbant, és azóta is rengeteg az érdeklődő. Az alternatív energiaforrás ugyanis nemcsak egy tisztább, hanem egy villanyszámla nélküli jövő lehetőségét hordozza magában.

Ahhoz sem fér kétség, hogy egy ilyen beruházás most minden eddiginél hamarabb megtérül, viszont az önerős finanszírozásra sokszor nincs lehetőség. Szerencsére vannak lehetőségek, amelyek segítik a telepítés megvalósulását.

Otthonfelújítási támogatás: aki gyors, még élhet vele

Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig vehető igénybe, és segítségével a napelemrendszer telepítésével járó költségek akár a felét is visszaigényelhetik az államtól a gyermeket nevelő családok. A program utófinanszírozott, vagyis a kivitelezés végeztével, a számlák bemutatásával kérhető a támogatás. Ez azt jelenti, hogy a beruházás megvalósításához szükséges önerő, de akinek ez nem áll rendelkezésre, élhet a kedvező kamatozású otthonfelújítási kölcsönnel is.

Napelemes pályázat: novemberben indul a második kör

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) keretében meghirdetett felhívás első ütemének kimagasló népszerűsége volt, csaknem 43 ezer pályázat érkezett be az ország minden szegletéből. Ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 29-i Kormányinfón elmondta, a kérelmek elbírálása folyamatos. Hozzátette, a pályázat kiírása óta a napelemek ára feljebb ment, így sokaknak személyes hozzájárulást kell fizetni a száz százalékos támogatottságú pályázatok esetén is. A fogyasztók ugyanakkor a telepítés és beüzemelés után többet is fognak spórolni a számlákon.

Akik az első körből kimaradtak, már készülhetnek a második fordulóra. A jelenlegi tervek szerint a kormány novemberben fogja kiírni a pályázatot, amelynek keretében ismét pályázhatnak napelemrendszerre a háztartások.

Zöld hitel: egyelőre még nincs döntés

Tavaly októberben indult az NHP Zöld Otthon Program, amelynek keretében az újépítésű lakást vásárlók vagy építők számára kínált kiemelten kedvező feltételekkel igényelhető lakáshitelt, az úgynevezett zöld hitelt. A kérelmeket áprilisig fogadták a bankok, és ez a program szintén nagyon sikeres volt, több ezren éltek a lehetőséggel. A folytatással kapcsolatban azonban egyelőre még nem döntöttek - ezt is megemlítette Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón.

Az EU-SOLAR segít a döntésben

A fenti felsorolás közel sem volt teljes annak tekintetében, milyen finanszírozási lehetőségekkel valósítható meg a napelemrendszer telepítése. Részletes tájékoztatásért forduljon bizalommal az EU-SOLAR Nyrt.-hez, ahol teljes körű ügyintézéssel segítik a beruházást. A vállalkozás a hazai napelemes piac meghatározó szereplője, 10 éves működésük során a garázsból a tőzsdére jutottak. Kellő tapasztalatot és szaktudást szereztek a napelemrendszerek telepítése terén, hogy a kivitelezést a legjobb minőségben végezzék el, amely garancia a hosszútávú, megbízható működésre.

Amennyiben Ön is környezetbarát módon, napelemmel szeretné csökkenteni rezsiköltségét, töltse ki az EU-SOLAR ingyenes kalkulátorát, hogy megkapja személyre szóló ajánlatát.

Ehhez kattintson ide, és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemrendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →