20 nappal meghosszabbították a lakossági napelemes pályázat beadási határidejét

Több 10 ezer család kaphat a lakossági napelemelemes pályázat keretében közel 3 millió forintos támogatást, és fontos információ, hogy a beadási határidőket meghosszabbították. De nézzük mik a feltételek, ki mennyi pénzt kaphat és meddig lehet pályázni.

A lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázat keretében a különböző régiókban lakók különböző időpontoktól kezdődően adhatják be pályázataikat és az eredeti kiírás szerint erre három hétig lett volna lehetőségük. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban még karácsony előtt bejelentette, hogy 20 nappal meghosszabbítja a határidőt. Így a pályázatok a következő időpontokban vannak nyitva a különböző régiókban.

 • Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye: 2021.12.06. 17:00 órától 2021. január 16. 18:00 óráig
 • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye: 2021.12.13. 17:00 órától 2022. január 23. 18:00 óráig
 • Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 2021.12.20. 17:00 órától 2022. január 30. 18:00 óráig
 • Budapest és Pest megye: 2021.12.27. 17:00 órától 2022. február 6. 18:00 óráig

Mire lehet pontosan pályázni és mekkora összeg nyerhető el?

Az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

 • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése. Ebben az esetben legfeljebb bruttó 2 900 000 forintot lehet elnyerni.
 • Tetőszerkezetre helyezett, napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje. Ebben az esetben az elnyerhető bruttó összeg 11 300 000 forint.

Fontos információ, hogy az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás intenzitása 100%, azaz nem szükséges önerő.

Ki pályázhatnak a napelem támogatásra?

Csak azok, akik az adott ingatlanban tulajdonnal vagy résztulajdonnal rendelkeznek. A napelemes pályázat magánszemélyeknek szól, így nagykorú természetes személyek adhatnak be kérelmet. De emellett van egy jövedelmi korlát is: az ingatlanban tulajdonnal vagy résztulajdonnal rendelkező személy vagy személyek 2020. évi adóbevallásban szereplő együttes jövedelme egy főre vetítve nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot. Fontos tudni, hogy a nyugdíj is jövedelemnek minősül. Akinek 2020-ban nem volt jövedelme, nem szerepeltethető a képletben a nevezőben. Figyelembe kell venni a katás és kivás vállalkozóknál a vállalkozásból származó jövedelmüket is.

Kik lesznek előnyben és hogyan működik a pontozásos rendszer?

Előnyben részesülnek a gyermekesek.  Az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött gyermekek száma szerint plusz pontszámok kaphatók.

 • Ha nincs gyermek: 1 pont
 • 1 gyermek esetében: 2 pont
 • 2 gyermek esetében: 3 pont
 • 3 vagy több gyermek esetében: 4 pont

Előnyben részesülnek a kevésbé fejlett térségekben lakók.

 • Ha nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont
 • Ha kedvezményezett járás: 2 pont
 • Ha fejlesztendő járásnak minősül a térség adottságai alapján: 3 pont

Hány család részesülhet a napelem támogatásban?

Bár az érdeklődés várhatóan nagy lesz, de hogy mekkora azt előre nem lehet tudni. Mindenesetre fontos információ, hogy támogatásban várhatóan 34 920 család részesül, és ebből a komplex fejlesztési célra várhatóan 11 600 család kap majd pénzt. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.

A napelem pályázat benyújtásának menete

A pályázat az elektronikusan kitöltendő pályázati adatlapból, nyilatkozati űrlapokból és a szükséges mellékletekből áll. A pályázati adatlap a napelem.palyazat.gov.hu kormányzati oldalon érhető el.  A pályázat a pályázati adatlap kitöltésével, a nyilatkozattételt és a szükséges dokumentumok csatolását követően a pályázat véglegesítésével kerül benyújtásra.

Mit tehetnek, akik kiszorulnak ebből a pályázatból?

Azok számára, akik nem nyernek ezen pályázaton -akár mert kiszorulnak a jövedelmi feltételek miatt, vagy nem kapnak elég plusz pontot a pontozási rendszerben - továbbra is nyitva áll a keret kimerüléséig az 50 % támogatási intenzitású Otthonfelújítási Támogatás. Ez a pályázat lehetőséget biztosít az 5 kWp méretnél nagyobb napelemes rendszer megvalósítására is, ráadásul amennyiben a pályázó megfelel a kevésbé szigorú feltételeknek, szinte biztosan megkapja ezt a támogatást.

Az EU-Solar napelem kalkulátor segítségével percek alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége:

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →