Fontos változások a lakossági napelemes pályázatban

Hosszas társadalmi egyeztetés után végleges formában is megjelent a már nagyon várt, 100%-os támogatottságú napelempályázat. Az első beadási lehetőség december 6-ra módosult, de emellett nagyon sok részlet megváltozott a korábban közreadott „munkatervekhez” képest. Például a jogosultak köre, de részben a műszaki feltételek is.  Nézzük a legfontosabb változásokat és, hogy kik lesznek előnyben a program során.

Hasznosnak bizonyult a társadalmi egyeztetés, a Kormány számos javaslatot beépített a már az EU-Solar Zrt. honlapján is korábban bemutatott napelempályázat végleges kiírásába, alább mutatjuk, melyek azok a legfontosabb változások, illetve feltételek, amely alapján önerő nélküli, százszázalékos támogatottságú, magyarán ingyenes napelemhez és korszerűbb fűtésrendszerhez juthatnak a sikeresen pályázók.

A LAKCÍM HELYETT A TULAJDON SZÁMÍT JÖVEDELEMNÉL

Már bevezetésként fontos információ, hogy a jövedelemhatárokon nem változtattak, tehát maradt a háztartás 4,85 millió forintos egy főre jutó összjövedelme. Az viszont ehhez szorosan kapcsolódó kulcsfontosságú módosítás, hogy nem az eredeti kiírásban szereplő bejelentett lakcím számít, hanem a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal, egyben jövedelemmel is rendelkezők számát kell figyelembe venni.

A korábbi három részre tagolt műszaki tartalmat kettőre vonták össze, ezek közül az egyik választható:

(1) tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése – 2 900 000 Ft;
(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje – 11 300 000 Ft.

Fentiek azt is jelentik, hogy talajra telepítendő napelemrendszer nem pályázható; viszont a tető a házé mellett lehet immár a melléképület vagy garázs teteje is.

Még a műszaki feltételekhez kapcsolódó változásként a pályázónak vállalnia kell, hogy ha a ma még szaldó típusú elszámolási forma idő közben bruttóra változik, akkor onnan kezdve a fejlesztett rendszerét is utóbbi alapján számolják majd el.
Részben vették figyelembe a beruházás kapacitásának emelését célzó javaslatokat. Pontosabban, az (1) műszaki tartalomnál nem, de a (2) számúnál 5 kWh-ról 14-re emelték a rendszer akkumulátoros tárolóegységének maximális kapacitását.

PLUSZPONTOK A GYEREKEKÉRT ÉS AZ ELMARADOTTABB RÉGIÓKBAN

Az egyeztetés során nagyon sokan szorgalmazták hogy az uniós pénzből elsősorban a fokozottan rászoruló, kisebb önerővel (vagy egyáltalán nem) rendelkező, emellett kevésbé fejlett régiókban élő családokat támogassák, ne azokat, akik egyébként is finanszírozni tudnák a korszerűsítést.

Ennek megfelelően plusz pontokkal „díjazzák”, ha a fejlesztendő ingatlanban 18 évesnél fiatalabbak is élnek (nincs gyermek: 1 pont; 1 gyermek: 2 pont; 2 gyermek: 3 pont; 3 vagy több gyermek: 4 pont).

Tovább erősíti a pályázat rászorultsági jellegét, hogy aszerint is növekvő számú plusz pont jár, ha minél inkább hátrányos helyzetű térségben történne a fejlesztés. Eszerint, ha a terület a jogszabály alapján nem minősül kedvezményezett járásnak, 1 pont jár, ha kedvezményezett járás, akkor 2, a fejlesztendő járás pedig már 3 pontot ér. Példaként, egy gyermek nélkül, fejlett régióból pályázó (Budapest és agglomerációja, vagy több közép-dunántúli megyeszékhely) 2 pontot kap, míg egy 3 gyermekes, vidéki, rászorultabb térségben készülő pályázat 7 ponttal számolhat.

Számos további szabály, előírás, köztük több új is szerepel a kiírás végleges változatában, így a pályázni tervezőknek mindenképpen érdemes alaposabban is tájékozódniuk, hogy ők megfelelnek-e a feltételeknek.

Jó hír ugyanakkor, hogy az EU-Solar nemcsak a majdani kivitelezésben, hanem már ebben az első, előkészítési szakaszban is rengeteg segítséggel, információval, tanáccsal szolgál az érdeklődőknek honlapcikkeiben, hírleveleiben is – így utóbbiakra is kifizetődő lehet feliratkozni.

Ingyen napelem, 100% vissza nem térítendő támogatással!

Érkezik idén az új lakossági napelemes pályázat, amellyel Ingyen napelemes rendszerhez juthat. Kérjen ajánlatot, és pályázzon az elsők között!

Az EU-Solar napelem kalkulátor segítségével percek alatt kiszámolhatja, mekkora napelemes rendszerre van szüksége

Kattintson ide és számolja ki 1 perc alatt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége!

Hirdetés átugrása →