Nem csak a pénzért maradnának a munkavállalók

Nem a pénz a lényeg – derül ki a HR-Evolution Kft. fluktuációkutatásából. A munkavállalók leginkább jó kollektívára és elismerésre vágynak.

Rossz úton jár az a vállalat, amelyik a fizetésemelést látja a legfontosabb tényezőnek munkavállalói megtartásában. A HR-Evolution Kft. reprezentatív felmérése szerint ugyanis a hazai dolgozók elsősorban nem az anyagiak alapján döntenek egy munkahely mellett. Kétségtelen, hogy a kereset is számít, de önmagában nem elég a lojalitás kialakításához.

 

Az utóbbi években Magyarországon is nagyot változott a munkaerőpiac, a hatalmas fluktuáció megbénítja a termelő és szolgáltató vállalatokat. A kutatásban részt vevő cégeknél az éves átlagos fluktuáció 38 százalékos volt, ami ezer betanított munkás esetén 600 millió forintos költséget jelent egy vállalat számára, ezért is érdemes feltárni a probléma okait.

 

Változó igények

 

Az utóbbi években erőteljes változáson ment át a hazai fizikai munkaerőpiac. A munkaerőhiány következtében megjelentek az aluliskolázott munkavállalók, a dolgozók sokkal könnyebben váltanak munkahelyet. Nőtt a dolgozók mobilitása, és ezzel együtt megjelent a szállásoltatás mint sajátos foglalkozás. És ami talán a legfontosabb: feljebb tolódott a munkavállalók igényküszöbe.

 

A válaszadók többségének eddig 2-5 munkahelye volt, és egy évnél kevesebb volt a legrövidebb idő, amit egy munkahelyen töltött. A férfiak könnyebben váltanak, a fiatalok csaknem fele akár 1-3 hónap után is továbbáll, az idősebbek viszont türelmesebbek. Összességében a munkavállalók több mint 35 százaléka töltött 3 hónapnál rövidebb időt egy munkahelyen, és 62 százalékuk dolgozott már olyan helyen, ahonnan egy éven belül elment. Budapesten a legnagyobb a fluktuáció a lakosság arányát tekintve, a keleti régióban a legalacsonyabb a felmondások aránya.

 

Cikkünk teljes terjedelmében a K&K Magazin legfrissebb számában olvasható. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő! Ha kérdése van, írjon nekünk!

Hirdetés átugrása →