Nyír-Lift - a veszélyes időkben is a felfelé gombot nyomják

A több mint harminc éve családi vállalkozásként alapított kelet-magyarországi Nyír-Lift Kft. vezetését már 25 évesen átvette édesapjától Kováts Dániel. Az ambiciózus kezdők összes hibáját elkövette, mégis megerősödve jöttek ki a 2008-as válságból. Majd jó ütemben bővítették a profiljukat, a digitalizáció segítségével felpörgették az értékesítést, és most a járvány időszakában is bőven van munkájuk.

Sok szektort „megfertőzött” a koronavírus-járvány, de a felvonógyártásról és fémmegmunkálásról ismert Nyír-Lift Kft. éppen csúcsidőszakát éli: a mára mintegy száz embert alkalmazó nyíregyházi cégnél annyi a megrendelés, hogy a kapacitások leterheltsége miatt nem is tudnak mindent elvállalni. Kováts Dániel elmondta a K&K Magazinnak, hogy a járvány első hulláma náluk is okozott visszaesést az „élet megállása”, az otthoni munkavégzésből vagy a liftüzemeltetésben adódott kényszerszünet miatt, de utána újult erővel pörgött fel a munka.

Ennek okát a 38 éves ügyvezető abban jelölte meg, hogy a multik igyekeznek európai uniós gyártókapacitások bevonásával pótolni kínai beszállítóikat, miközben a jegybanki és kormányzati élénkítő stimulusok révén irdatlan pénzek pumpálódnak a gazdaságba, világszerte gyárépítések és -fejlesztések zajlanak azok minden tovább gyűrűző hatásával. Magyarországon ehhez hozzájárul az újlakás-építésekre vonatkozó 5 százalékos áfa és a szintén a hazai építőipart támogató lakásfelújítási program is. Az 1990-ben családi vállalkozásként alapított nyíregyházi kft-t ezek és más tényezők (mindjárt szó lesz azokról is) odáig röpítették, hogy – az amúgy is csúcstechnológiás gépparkjuk bővítése mellett – 2500 négyzetméteres üzemet építenek helyben; még idén át is költöznek az új csarnokba.

„A Nyír-Lift a 2008-as világválságból is megerősödve jött ki – emlékszik vissza Kováts Dániel –, miközben azok az évek majdnem mindenkit visszafogtak, én úgy voltam vele, hogy csak előrefelé mehetünk. Akkor valósult meg, szintén pályázati forrásból, a jelenlegi telephelyünk fejlesztése. A mélyrepülésnek előbb-utóbb vége lesz, gondoltam, amikor belevágtunk, ha pedig így történik, akkor addigra versenyelőnyre teszünk szert. Bejött. Ami még sokat segített: éppen előtte, 2007-ben vettem át a céget édesapámtól. Bár nagyon fiatalon, 25 évesen kerültem a vérkeringésbe, és lényegében az ambiciózus kezdők összes hibáját elkövettem, az ifjúság előnyökkel is járt: miközben a versenytársak akkoriban nem vagy nem nagyon ismerték még fel az internet (minőségi honlap, keresőoptimalizálás, reklám stb.) kínálta lehetőségeket, mi rövid időn belül komoly lökést tudtunk adni az értékesítésnek a digitalizációval.”

Váratlan ajánlat az élettől

Ennél is fontosabbnak bizonyult az a felismerés......

Cikkünk teljes terjedelemben a K&K Magazin tavaszi lapszámában jelent meg. Keresse a nagyobb újságosoknál, vagy fizessen elő, most ectra kedvezménnyel.

 

Hirdetés átugrása →