online számlázas - mostantól a nav tényleg mindent lát

Az online számlázás mostantol valt eljessé, hiszen január 1-től már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal  Az online  számlázás kiterjesztése a legnagyobb horderejű lépés a feketegazdaság elleni küzdelemben

Az újfajta adatszolgáltatás átlagosan napi több mint félmillió lakossági számlát érint. A koronavírus-válság nehézségeire tekintettel és hogy okozta a vállalkozások zökkenőmentesen tudjanak átállni az új rendszerre, a Nav 2021. január 1-jétől március 31-ig tartó szankciómentes időszakot biztosít számukra.  

Nemcsak az áfabevallások adóhivatali előkészítését biztosítja az új Online Számla rendszer, hanem még - a koronavírus-járvány idején a magas fertőzési kockázatot jelentő - papírszámlákat is kiválthatja . Az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla. A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, így például a szerződésszám is opcionálisan kitölthetők az adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon - részletezte az államtitkár. Ezeknek a szolgáltatásoknak a segítségével már számlatömböt sem kell kitülteni a vállakozóknak. Az adóhivatal mobil applikációja - a teljesen ingyen használható Online Számlázó - is biztosítja  mindezt, így ideális választás lehet a digitális számlázásra áttérő kisvállalkozásoknak is. Az új rendszer a vállalkozásokra közvetlenül is hatással van, mert sok esetben járulhat hozzá az értékesítési folyamatok digitalizáltságának terjedéséhez, ami hatékonysági tartalékokat is a felszínre hozhat.     

 

Hirdetés átugrása →